caprylic/caprictriglyceride

Nazwa składnika:
caprylic/caprictriglyceride
Bezpieczeństwa:
Całkiem bezpiecznie
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
CAPRYLIC TRIGLYCERIDES - złożone estry glicerolu z kwasami kaprylowym i kaprynowym, trójglicerydy C8-C10, naturalne emolienty pozyskiwane z oleju kokosowego. Zmiękczają skórę, nie pozostawiając uczucia ciężkości, tłustości, poprawiają właściwości sensoryczne, rozprowadzanie produktu. Posiadają dobre właściwości nawilżające, zapobiegając przeznaskórkowej utracie wody w wyniku odparowywania wody ze skóry. Eliminuje nieprzyjemne uczucie ściągnięcia i suchości skóry. Uzupełniają braki lipidów w cemencie międzykomórkowym, nasycają skórę składnikami tłuszczowymi, mają wysoką odporność na utlenianie. Mają łagodne właściwości dermatologiczne, nie są komedogenne; wzmacniacze są zalecane do produktów kosmetycznych w celu rozpuszczenia/dostarczenia rozpuszczalnych w tłuszczach składników aktywnych, a zwłaszcza filtrów UV. Emulsje mogą być pełnymi lub częściowymi substytutami fazy lipidowej. Powszechne jako emolient w produktach „bezolejowych”, mogą być stosowane w kosmetykach „naturalnych”.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Azulen
Witamina E
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)
Ceramidy
Lukrecja
Ceramidy
Silicones
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Panthenol (Vitamin B5)
UV filter
Retinol (Witamina A)
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Silicones



