chondrus crispus powder

Nazwa składnika:
chondrus crispus powder
Bezpieczeństwa:
Całkiem bezpiecznie
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Aktywne komponenty:
AlgiOpis
Karagen jest siarczanowanym polisacharydem ekstrahowanym z czerwonych wodorostów morskich z rodziny Rhodophyceae, np. Furcellaceria fustigata, Nurpea, Chondrus crispus lub Gigartina mamillosa. Inaczej nazywany mchem irlandzkim. Masa zimna, dobrze rozpuszczalna w wodzie. 2% roztwór K. w gorącej wodzie jest dość lepkim śluzowatym koloidem. Różne rodzaje K. można uzyskać z różnych rodzajów alg i dzięki różnym metodom ekstrakcji. Wchodzi w skład receptur kremów, mleczek kosmetycznych, past do zębów. Stosowany jest jako środek żelujący, zagęszczający, zmiękczający i emulgujący składnik, który zapewnia stabilność emulsji i zawiesiny. Jako stabilizator piany stosowany jest w szamponach, kremach do golenia. Pasty do zębów z K. mają dobry wygląd i są stabilne podczas przechowywania. Ekstrakt z K. zawiera witaminy A, B1, B2, C, E, D, fukoksantynę, jod, sulfoaminokwasy. Stymuluje procesy regeneracji komórek skóry, działa zmiękczająco i łagodnie bakteriobójczo, skutecznie nawilża skórę i zatrzymuje wilgoć dzięki wysokiej zawartości polisacharydów, kwasów organicznych, soli mineralnych, sprzyja eliminacji toksyn, działa antyoksydacyjnie, odżywia skórę. Zarejestrowany jako dodatek do żywności E407.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Algi
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Oleje
Polifenole
Mushrooms
Green tea (Zielona herbata)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Algi
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Wąkrotka azjatycka
Lukrecja
Oleje
Witamina E
Kofeina
Niacinamid
UV filter
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Green tea (Zielona herbata)
Algi
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
PDRN (polinukleotydy)
Aloes
Skwalan
Witamina E
Ceramidy
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Algi
Lukrecja
Oleje
Aloes
Polifenole
Kofeina
Witamina E
Niacinamid
UV filter
Probiotyki/Fermenty
PDRN (polinukleotydy)
Peptides (Peptydy)
Kofeina
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Algi
PDRN (polinukleotydy)
Algi
Niacinamid
Aloes
Polifenole
Oleje
Alergen
Witamina E
Oleje
Kofeina
Witamina E
Algi
Witamina C
Algi
Witamina C
Omega fatty acids
Ceramidy
Polifenole
Witamina E
Retinol (Witamina A)
Niacinamid
Probiotyki/Fermenty
Collagen
Algi
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Lukrecja
Peptides (Peptydy)
Kofeina
Niacinamid
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Algi
Ceramidy
Silicones
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Collagen
Omega fatty acids
Algi
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Aloes
Lukrecja
Oleje
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Algi
Oleje
Skwalan
Silicones
Polifenole
Propolis / Miód
Niacinamid
UV filter
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Algi
Wąkrotka azjatycka
Kaolin
Panthenol (Vitamin B5)
Lukrecja
Oleje
Polifenole
Witamina E
Kofeina
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina C
Panthenol (Vitamin B5)
Algi
Witamina E
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Collagen
PDRN (polinukleotydy)
Algi
Panthenol (Vitamin B5)
Kaolin
Ceramidy
Lukrecja
Oleje
Witamina E
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)















