chrysin

Nazwa składnika:
chrysin
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Numer CAS:
#480-40-0
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
Chryzyna to flawonoid występujący w miodzie, propolisie i wielu roślinach leczniczych i jadalnych (marakuja, marchew, grzyby i rumianek) o wielu korzystnych działaniach na skórę, w tym o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i detoksykującym. Podobnie jak inne flawonoidy, wychwytuje wolne rodniki, chroniąc błony komórkowe skóry i DNA przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV.
Chryzyna łagodzi podrażnienia i dzięki działaniu przeciwzapalnemu jest remedium na wiele schorzeń skóry, w tym na atopowe zapalenie skóry. Wzmaga również produkcję enzymów detoksykacyjnych (UGT, czyli UDP-glukuronylotransferaz), odpowiedzialnych za wiązanie i eliminację toksyn z organizmu.
Detoksykacyjne działanie Chrysinu jest korzystne w leczeniu cieni pod oczami. Bilirubina jest zazwyczaj eliminowana poprzez sprzęganie z kwasem glukuronowym dzięki serii enzymów: UDP glukuronozylotransferazy, częściej znane jako UGT. Kiedy UGT są nieskuteczne, gromadzi się bilirubina, a skóra wokół oczu zmienia kolor.
Zwiększając naturalną zdolność do eliminacji bilirubiny, UGT są idealnymi celami w tkance skórnej, aby uzyskać zwiększoną eliminację pigmentów biliwerdyny / bilirubiny odkładających się lokalnie wokół oczu. Chryzyna w naturalny sposób stymuluje syntezę UGT i przyspiesza eliminację miejscowo nagromadzonej bilirubiny (pigmentów), jednocześnie łagodząc stany zapalne spowodowane nadmiarem białek zawierających żelazo.
Ponieważ jest to dość nowy składnik, który pojawił się w przemyśle kosmetycznym, niewiele wiadomo na temat bezpieczeństwa jego miejscowego stosowania. Jeśli chodzi o potencjalną toksyczność, jedno badanie przeprowadzone na rybach wykazało, że małe stężenia chryzyny stymulują toksyczność komórkową i hamują syntezę DNA w normalnej linii komórkowej wątroby pstrąga. Należy jednak wspomnieć, że od lat chryzyna jest stosowana w leczeniu różnych stanów zapalnych u ludzi (np. raka jelita grubego z przerzutami) i jak dotąd nie zaobserwowano mierzalnych oznak toksyczności.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
UV filter
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Kaolin
Silicones
Witamina E
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Śluz ślimaka
Probiotyki/Fermenty
Alergen
Collagen
Green tea (Zielona herbata)
Silicones
Oleje
Witamina E
Niacinamid
Witamina C
Skwalan
Coenzyme Q10
Peptides (Peptydy)
AHA (Kwasy AHA)
Polifenole
Probiotyki/Fermenty
Bakuchiol
Lukrecja
Ceramidy
PHA
Oleje
Witamina E
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina C
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Ceramidy
Retinol (Witamina A)
Oleje
Witamina E
Coenzyme Q10
Algi
Kofeina
Peptides (Peptydy)
AHA (Kwasy AHA)
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Retinol (Witamina A)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
Oleje
Omega fatty acids
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Algi
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Kofeina
Peptides (Peptydy)
Retinol (Witamina A)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Retinol (Witamina A)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
PHA
Niacinamid
Oleje
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Wąkrotka azjatycka
Green tea (Zielona herbata)
Lukrecja
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)








