polydextrose

Nazwa składnika:
polydextrose
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
Polidekstroza to polimer składający się z glukozy, sorbitolu i kwasu cytrynowego lub fosforowego. Uważany za polisacharyd (cukier złożony) i prebiotyk, jest stosowany w kosmetykach do wzmacniania tekstury, stabilizowania formuł, zwiększania objętości i poprawiania rozpuszczalności kluczowych składników, takich jak kwas salicylowy.
Polidekstroza jest również dopuszczona do stosowania w żywności w ponad 60 krajach, gdzie służy jako źródło niestrawnego błonnika prebiotycznego, a także może poprawiać smak i odczucie w ustach żywności o niskiej zawartości tłuszczu i beztłuszczowej. Jego neutralny smak sprawia, że jest wszechstronny we wszystkim, od wypieków po napoje wzbogacone błonnikiem, w tym mleko modyfikowane dla niemowląt. Jego bezpieczeństwo stosowane w żywności zostało ponownie ocenione w 2021 r., A pierwotny wniosek dotyczący bezpieczeństwa został ponownie potwierdzony. W związku z tym jest również uważany za bezpieczny do stosowania miejscowego za pomocą kosmetyków bez ograniczeń.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Aloes
Green tea (Zielona herbata)
Oleje
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Lukrecja
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Witamina E
UV filter
Probiotyki/Fermenty
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Oleje
HCA kwasy
Lukrecja
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Witamina E
Ceramidy
Skwalan
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Omega fatty acids
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Probiotyki/Fermenty
Mushrooms
Witamina C
Niacinamid
Bakuchiol
Witamina E
HCA kwasy
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
Retinol (Witamina A)
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Probiotyki/Fermenty
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)




