porphyridium cruentum extract

Nazwa składnika:
porphyridium cruentum extract
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Numer CAS:
#223751-77-7
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Aktywne komponenty:
AlgiOpis
Ekstrakt Porphyridium cruentum pozyskiwany jest z czerwonej algi zwanej Porphyridium cruentum. Jest to czerwono-brązowa alga, która rozwija się głównie w bogatych w sól i gorących środowiskach. Jest bogaty w pigmenty, lipidy, witaminy i polisacharydy. Według ostatnich badań ekstrakt zawiera wysoką zawartość naturalnego barwnika fikoerytryny, siarczanowanych polisacharydów (zwanych również SP), EPA i kwasu arachidonowego, tokoferolu oraz wysoki poziom karotenoidów.
Ekstrakt Porphyridium cruentum jest obecnie przedmiotem intensywnych badań w celu znalezienia wartości odżywczych / leczniczych / kosmetycznych. Jest stosowany jako wszechstronny i wysoce skuteczny środek przeciwutleniający i kondycjonujący skórę w produktach kosmetycznych. Kiedy nasz organizm jest narażony na czynniki środowiskowe, takie jak promieniowanie, zanieczyszczenia i inne toksyczne chemikalia, wytwarza wolne rodniki. W przypadku skóry wolne rodniki rozkładają kolagen, utrudniają proces naprawy skóry. Może również prowadzić do stanu zapalnego, przedwczesnego starzenia się komórek skóry z powodu wadliwego mechanizmu procesu gojenia się komórek skóry. Ekstrakt jako przeciwutleniacz wyłapuje te wolne rodniki, czyli wymienia się na te białka skóry, a tym samym odwraca oznaki przedwczesnego starzenia. Stopniowo sprawia, że skóra wygląda na zdrowszą, jaśniejszą i zmniejsza widoczne oznaki starzenia. Ponieważ ma wysoką zawartość polisacharydów, może mieć świetne właściwości zatrzymywania wody. Woda ta może być wykorzystana przez skórę do łagodzenia nadmiernej suchości. Jest stosowany w recepturach kremów, balsamów, żeli, produktów do opalania i innych produktów do pielęgnacji skóry.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Algi
Lukrecja
Green tea (Zielona herbata)
Witamina E
Peptides (Peptydy)
AHA (Kwasy AHA)
Skwalan
Witamina C
Panthenol (Vitamin B5)
Bakuchiol
Probiotyki/Fermenty
Silicones
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
UV filter
Niacinamid
Witamina E
Mikroigły
Kofeina
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Lukrecja
Probiotyki/Fermenty
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Algi
Algi
UV filter
Niacinamid
Mushrooms
Oleje
Lukrecja
Collagen
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina C
Aloes
Skwalan
Witamina E
Silicones
Green tea (Zielona herbata)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Ceramidy
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Algi
Algi
UV filter
Niacinamid
Mushrooms
Oleje
Lukrecja
Collagen
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina C
Aloes
Witamina E
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Silicones
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Lukrecja
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Kofeina
Peptides (Peptydy)
Polifenole
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Lukrecja
Silicones
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Oleje
UV filter
Algi
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Algi
Panthenol (Vitamin B5)
Lukrecja
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Silicones
Niacinamid
Oleje
Witamina E
Algi
Peptides (Peptydy)









