tocopherol

Nazwa składnika:

tocopherol

Bezpieczeństwa:

Całkiem bezpiecznie

Numer CAS:

#58-95-7

Główne funkcje:

Antyoksydanty

Poziom bezpieczeństwa EWG:

01

Aktywne komponenty:

Witamina E

Komedogenność: 0-3

Opis

Opis

WITAMINA E to tokoferol, witamina rozpuszczalna w tłuszczach, główny lipofilowy przeciwutleniacz osocza, błon i tkanek organizmów zwierzęcych. Rodzina związków, tokoferole i tokotrienole, oznaczona pierwszymi literami alfabetu greckiego: alfa, beta, gamma i delta, najbardziej aktywną formą jest a-tokoferol. Tokoferole znajdują się w olejach roślinnych, zielonych warzywach (szpinak, sałata) i mące żytniej. Głównym źródłem jest olej z kiełków pszenicy. Lepka oleista ciecz o jasnożółtym kolorze. V. Ye jest głównym fizjologicznym przeciwutleniaczem bariery skórnej człowieka, niezbędnym do utrzymania stabilności błon komórkowych, uczestniczy w procesach regulacji struktury i funkcjonowania lipoprotein. Ustalono, że V. Ye jest osadzona w lipidowej części warstwy rogowej naskórka i działa wzmacniająco, zmieniając efektywną przepuszczalność błon. Wiadomo, że gdy stosuje się go przed naświetlaniem UV, znacznie zmniejsza się intensywność ostrych reakcji skórnych, a intensywność powstawania zmarszczek podczas długotrwałego naświetlania UV. Wiele V.E zawiera syropowy lubrykant dla noworodków. VE wzmacnia właściwości ochronne innych przeciwutleniaczy: witaminy A i C. Dlatego w „prawidłowych” recepturach kosmetycznych często można spotkać te witaminy razem. Jeden z najczęstszych składników do pielęgnacji skóry. Utlenia się dość wolno, co pozwala na stosowanie tokoferolu w wielu produktach kosmetycznych, a najpopularniejszą postacią jest octan witaminy E. Obecnie witamina E jest szeroko stosowana w produktach do pielęgnacji skóry jako środek przeciwutleniający, nawilżający i zmiękczający, a także stabilizujący inne składniki przed utlenianiem. Miejscowa aplikacja witaminy zwiększa jej zawartość w skórze przez co najmniej 24 godziny. Badania biodostępności skóry wykazały, że witamina E i jej octan równie dobrze przenikają przez naskórek.
Ostatnie produkty z tym składnikiem

Ostatnie produkty z tym składnikiem

COSRX 5 Peptide Collagen Lip Fill Tinted Treatment
COSRX 5 Peptide Collagen Lip Fill Tinted Treatment
Cosrx 🇰🇷Balsam do ust

Witamina E

AHA (Kwasy AHA)

Skwalan

Peptides (Peptydy)

PDRN (polinukleotydy)

Ceramidy

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

PHA

Collagen

Oleje

UV filter

Alergen

celimax The Vita-A Retinal Shot Tightening Dual Cream
celimax The Vita-A Retinal Shot Tightening Dual Cream
Celimax 🇰🇷Krem do twarzy

Witamina E

Mikroigły

Peptides (Peptydy)

Witamina C

Panthenol (Vitamin B5)

Silicones

Retinol (Witamina A)

Azulen

Niacinamid

Dr. Althea Pure Retinol 0.15% Cream
Dr. Althea Pure Retinol 0.15% Cream
Dr.Althea 🇰🇷Krem do twarzy

Witamina E

Peptides (Peptydy)

PDRN (polinukleotydy)

Wąkrotka azjatycka

Panthenol (Vitamin B5)

Bakuchiol

Ceramidy

Retinol (Witamina A)

UV filter

Dr. Althea 345 Relief Milky Cleansing Oil
Dr. Althea 345 Relief Milky Cleansing Oil
Dr.Althea 🇰🇷Olejek kosmetyczny

Witamina E

AHA (Kwasy AHA)

Probiotyki/Fermenty

Oleje

PHA

Green tea (Zielona herbata)

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Dr. Althea Blue Peptide Bounce Serum
Dr. Althea Blue Peptide Bounce Serum
Dr.Althea 🇰🇷Serum do twarzy

Witamina E

Peptides (Peptydy)

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Azulen

Niacinamid

Avene Cleanance Comedomed Serum
Avene Cleanance Comedomed Serum
Avene 🇫🇷Serum do twarzy

Witamina C

Bakuchiol

Alergen

Witamina E

Oleje

AHA (Kwasy AHA)

Dear, Klairs Blue Peptide Gua Sha Multi Balm
Dear, Klairs Blue Peptide Gua Sha Multi Balm
Klairs 🇰🇷Krem do twarzy

Witamina E

Peptides (Peptydy)

Kofeina

Panthenol (Vitamin B5)

Oleje

Collagen

Azulen

Dear, Klairs Blue Calming Cream
Dear, Klairs Blue Calming Cream
Klairs 🇰🇷Krem do twarzy

Witamina E

Peptides (Peptydy)

Wąkrotka azjatycka

Ceramidy

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Oleje

Azulen

Dear, Klairs Blue EGF Calming Mist
Dear, Klairs Blue EGF Calming Mist
Klairs 🇰🇷Ampoule Mist

Witamina E

AHA (Kwasy AHA)

Peptides (Peptydy)

Wąkrotka azjatycka

Oleje

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Alergen

Azulen

Dr. Althea PDRN Reju 5000 Cream
Dr. Althea PDRN Reju 5000 Cream
Dr.Althea 🇰🇷Krem do twarzy

Witamina E

PDRN (polinukleotydy)

Peptides (Peptydy)

Wąkrotka azjatycka

Panthenol (Vitamin B5)

Probiotyki/Fermenty

Silicones

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

La Roche-Posay Effaclar Supramolecular Oil & Pores Jelly Cleanser
La Roche-Posay Effaclar Supramolecular Oil & Pores Jelly Cleanser
La Roche-Posay 🇫🇷Balsamy do demakijażu

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Niacinamid

Witamina E

AHA (Kwasy AHA)

Dr. Althea Reju 2000 Cream
Dr. Althea Reju 2000 Cream
Dr.Althea 🇰🇷Krem do twarzy

Witamina E

PDRN (polinukleotydy)

Peptides (Peptydy)

Silicones

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Probiotyki/Fermenty

Panthenol (Vitamin B5)

Wąkrotka azjatycka

Ceramidy

COSRX Azelaic Acid 10 B5 Redness Soothing Cream
COSRX Azelaic Acid 10 B5 Redness Soothing Cream
Cosrx 🇰🇷Krem do twarzy

Witamina E

Niacinamid

Azelaic Acid (Kwas azelainowy)

Lukrecja

PHA

Silicones

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Panthenol (Vitamin B5)

Wąkrotka azjatycka

COSRX Azelaic Acid 20 B5 Redness Soothing Cream
COSRX Azelaic Acid 20 B5 Redness Soothing Cream
Cosrx 🇰🇷Krem do twarzy

Witamina E

Niacinamid

Azelaic Acid (Kwas azelainowy)

Lukrecja

PHA

Silicones

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Panthenol (Vitamin B5)

Wąkrotka azjatycka

SKIN1004 Lab in Nature Madagascar Centella NAD 0.1 Cream
SKIN1004 Lab in Nature Madagascar Centella NAD 0.1 Cream
SKIN1004 🇰🇷Krem do twarzy

Witamina E

Niacinamid

Peptides (Peptydy)

UV filter

Resveratrol

Coenzyme Q10

Silicones

Polifenole

Ceramidy

Wąkrotka azjatycka

Witamina C

Skwalan

Dr. Althea PDRN Reju 1000 Cream
Dr. Althea PDRN Reju 1000 Cream
Dr.Althea 🇰🇷Krem do twarzy

PDRN (polinukleotydy)

Witamina E

Peptides (Peptydy)

Niacinamid

Lukrecja

Silicones

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Oleje

Probiotyki/Fermenty

Panthenol (Vitamin B5)

Wąkrotka azjatycka

Omega fatty acids

Ceramidy

Recenzje

Recenzje

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować.