ascorbic acid

Nazwa składnika:
ascorbic acid
Bezpieczeństwa:
Całkiem bezpiecznie
Numer CAS:
#50-81-7
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Aktywne komponenty:
Witamina COpis
KWAS ASKORBINOWY - Witamina rozpuszczalna w wodzie, jedna z najważniejszych dla organizmu. Silny antyoksydant, który zwiększa odporność na niekorzystne działanie środowiska zewnętrznego, wspomaga procesy regeneracji. Uczestniczy w procesach wymiany komórek tkanki łącznej i tworzeniu zdrowej skóry. Niedobór V. C prowadzi do szkorbutu, anemii, powolnego gojenia się ran, niewydolności serca. rozpuszczalny w wodzie - Najczęstszy przeciwutleniacz ludzkiej skóry, działający w przestrzeni wodnej komórki. Pomaga przywrócić utlenioną postać witaminy E - skutecznego przeciwutleniacza rozpuszczalnego w tłuszczach. Podobno w ten sposób A.k. działa fotoochronnie na skórę.
Optymalny efekt uzyskuje się stosując razem z witaminą E, w komórce witaminy te działają synergistycznie, wzajemnie wzmacniając swoje działanie antyoksydacyjne. Wykazano, że działanie fotoochronne tych witamin pojedynczo jest mniejsze niż w połączeniu. Kwas L-askorbinowy, naturalny przeciwutleniacz syntetyzowany w większości roślin i zwierząt, jest niezwykle popularny w preparatach do stosowania miejscowego. Przede wszystkim najciekawiej prezentuje się w produktach przeciwstarzeniowych i rozjaśniających. Pracuj z AK Dość trudne jest to, że zawierające ją preparaty mogą nabrać żółtego zabarwienia pod wpływem tlenu z powietrza, w wyniku powstawania ubocznego produktu utleniania - kwasu dihydroaskorbinowego.
Witamina C w kosmetykach chroni skórę przed działaniem promieniowania UV, nasila syntezę kolagenu w skórze, przyspiesza gojenie się ran i spowalnia procesy starzenia. dobrze radzi sobie z przebarwieniami. Jest często stosowany jako składnik produktów regenerujących skórę i kremów przeciw chorobom naczyniowym skóry. Maksymalne stężenie do wchłaniania przez naskórek jednocześnie dochodzi do 20%, potem przychodzi granica, zwiększanie stężenia nie prowadzi do wzmocnienia. Naruszenie integralności warstwy rogowej naskórka zwiększa przepuszczalność skóry i gromadzenie się A.c. i fosforan magnezu askorbylu w skórze. Miejscowa aplikacja witaminy C wzmaga syntezę kolagenu w skórze człowieka. Lokalne zastosowanie A.k. skuteczniej zwiększa jego stężenie w strukturach skóry niż pochodne witaminy C.
Nawet stosowanie plastrów z 5% roztworem kwasu L-askorbinowego prowadzi do zmniejszenia rozpadu kolagenu w starzejącej się skórze. Istnieją dane dotyczące zmniejszenia liczby i wielkości porów skóry twarzy przy miejscowym stosowaniu A.k. Najbardziej znaną właściwością witaminy C jest jej działanie przeciwzapalne, które wykorzystuje się w miejscowym leczeniu trądziku. Połączenie peelingu kwasem glikolowym i rzadko stosowanego L-askorbylo-2-fosforanu sodu pozwala na walkę z trądzikiem i bliznami potrądzikowymi. AK wchodzi w skład kosmetyków do pielęgnacji jamy ustnej - wzmacnia dziąsła i zęby.
Stosowany w leczeniu
Artykuły tematyczne
Przyczyny hiperpigmentacji ust i leczenie ciemnych warg
Przebarwienia ust — to stan, w którym usta ciemnieją z powodu zwiększonej produkcji melaniny. Melanina — to pigment odpowiedzialny za kolor skóry, włosów i oczu. Kiedy jej produkcja wzrasta, na ustach...
Witamina C w pielęgnacji skóry twarzy. Formy witaminy C
Witamina C jest reklamowana jako jeden z najlepszych składników przeciwstarzeniowych na rynku i klucz do utrzymania gładkiej, równej i promiennej cery. W artykule przedstawiono wybór kosmetyków zawier...
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Witamina E
Oleje
UV filter
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Propolis / Miód
Polifenole
Witamina C
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina C
UV filter
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Propolis / Miód
Green tea (Zielona herbata)
Mushrooms
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
PDRN (polinukleotydy)
Kofeina
Lukrecja
Mikroigły
Wąkrotka azjatycka
Witamina E
Retinol (Witamina A)
Alergen
Witamina C
Probiotyki/Fermenty
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
UV filter
Skwalan
Oleje
Witamina E
Retinol (Witamina A)
Lukrecja
Witamina C
Panthenol (Vitamin B5)
Collagen
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
Oleje
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Peptides (Peptydy)
HCA kwasy
Coenzyme Q10
Witamina C
Retinol (Witamina A)
Silicones
Mikroigły
Witamina C
Panthenol (Vitamin B5)
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Azulen
Witamina E
Alergen
Witamina C
Panthenol (Vitamin B5)
Kaolin
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
Skwalan
Oleje
UV filter
Silicones
Coenzyme Q10
Witamina C
Ceramidy
Resveratrol
Polifenole
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Skwalan
Witamina E
Silicones
PDRN (polinukleotydy)
Witamina C
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Peptides (Peptydy)
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Niacinamid
Skwalan
Witamina E
Oleje
Silicones
Alergen
Witamina C
Probiotyki/Fermenty
Green tea (Zielona herbata)
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Witamina E
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina C
Oleje
Skwalan
Peptides (Peptydy)
Omega fatty acids
Niacinamid
Probiotyki/Fermenty
Alergen
PDRN (polinukleotydy)
Collagen
Silicones
Ceramidy
Witamina E
Wąkrotka azjatycka
Oleje
Silicones
Retinol (Witamina A)
PDRN (polinukleotydy)
Lukrecja
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Witamina C
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Witamina E
Witamina E
Silicones
Witamina C
AHA (Kwasy AHA)
UV filter
Skwalan
Oleje
Witamina C
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Green tea (Zielona herbata)
AHA (Kwasy AHA)
UV filter
Oleje
PDRN (polinukleotydy)
Witamina C
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
PHA
Peptides (Peptydy)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Kofeina
Algi
Lukrecja
Collagen
Witamina C
Resveratrol
Polifenole
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
UV filter




















