chitosan

Nazwa składnika:
chitosan
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Numer CAS:
#9012-76-4
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
CHITOSAN to polisacharyd, diacetylowana chityna. Rozpuszcza się w wodzie i kwasach. Otrzymuje się go głównie ze skorup krabów czerwonych lub niższych grzybów poprzez obróbkę chityny stężonymi zasadami w wysokich temperaturach. Polikation, deacetylowana grupa aminowa X. przy pH < 7 jest naładowana dodatnio. Oznacza to dwie ważne właściwości chromu: rozpuszczalność w wodzie i zdolność wiązania się z powierzchnią komórek niosących ładunek ujemny oraz zdolność chromu do wiązania i trwałego zatrzymywania jonów metali. Zdolny do tworzenia dużej liczby wiązań wodorowych i może wiązać dużą liczbę organicznych substancji rozpuszczalnych w wodzie. Acetylowana grupa aminowa X. nie ma ładunku i zapewnia właściwości hydrofobowe cząsteczki. Chrom związany z komórkami skóry i włosów tworzy powłokę zatrzymującą wilgoć. Ma słabe działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Rozpuszczalne w wodzie pochodne chromu (bursztynian) zachowują wszystkie wymienione właściwości. Są to ciecze bezbarwne, przezroczyste, bezwonne, łatwo rozpuszczalne w wodzie o dowolnym pH, kompatybilne z wieloma składnikami. Znane są etery glikolu polietylenowego X. W kosmetykach X i jego rozpuszczalne w wodzie pochodne stosuje się jako naturalne środki żelujące i dodatki nawilżające w produktach do pielęgnacji skóry.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Oleje
Silicones
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Skwalan
Peptides (Peptydy)
Witamina E
Niacinamid
Collagen
Retinol (Witamina A)
Kaolin
Oleje
Ceramidy
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
PHA
Panthenol (Vitamin B5)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Collagen
Oleje
Silicones
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Alergen
AHA (Kwasy AHA)
Retinol (Witamina A)
Oleje
Silicones
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Omega fatty acids
Witamina E
Niacinamid
Kofeina
Peptides (Peptydy)
Skwalan
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Alergen
Witamina E
AHA (Kwasy AHA)
Skwalan
Algi
Panthenol (Vitamin B5)
Alergen
Oleje
Silicones
AHA (Kwasy AHA)
Polifenole
Oleje
Silicones
Probiotyki/Fermenty
Algi
Witamina C
Retinol (Witamina A)
Ceramidy
Niacinamid
Witamina E
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Panthenol (Vitamin B5)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Probiotyki/Fermenty
Retinol (Witamina A)
Silicones
Oleje
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Resveratrol
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Polifenole
Ceramidy
Alergen
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Silicones
Witamina E
Witamina C
Peptides (Peptydy)
Ceramidy
UV filter
Witamina C
Niacinamid
Witamina E
Silicones
Ceramidy
Skwalan
Witamina E
Retinol (Witamina A)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
UV filter
Niacinamid
Oleje
Lukrecja
Omega fatty acids
Collagen
Panthenol (Vitamin B5)
Bakuchiol
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Collagen
Oleje
Witamina E
Niacinamid
Silicones
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Witamina C
Retinol (Witamina A)
Kofeina
UV filter
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Collagen
Retinol (Witamina A)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Niacinamid
Oleje
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Retinol (Witamina A)
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Probiotyki/Fermenty
Wąkrotka azjatycka
Ceramidy
Algi
Witamina C
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Witamina E
HCA kwasy





.webp)









