cordyceps sinensis extract

Nazwa składnika:
cordyceps sinensis extract
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Aktywne komponenty:
MushroomsOpis
Cordyceps to szerokie określenie rodzaju składającego się z ponad 400 gatunków grzybów, które rosną na niektórych rodzajach owadów – czasami nazywany jest „grzybem gąsienicowym”.
Tradycyjna medycyna chińska używa kordycepsu od setek lat jako suplementu przeciwzapalnego i przeciwutleniającego, aw ciągu ostatnich kilku dekad stał się on bardziej popularny w społeczeństwie zachodnim (Yue, 2012). Istnieją pewne obiecujące dowody na to, że kordyceps może być przydatny w leczeniu przeciwstarzeniowym i innych dolegliwościach, ale potrzebujemy więcej badań na ludziach, aby wiedzieć, jak skuteczny jest.
W użyciu są dwa główne gatunki kordycepsu - Cordyceps sinensis i Cordyceps militaris.
Cordyceps sinensis
Cordyceps sinensis (zwany także Ophiocordyceps sinensis lub C. sinensis) jest blisko spokrewniony z grzybami i rośnie w Himalajach w Chinach, Tybecie i Nepalu. Jest używany od wieków przez praktyków ludowych, twierdząc, że poprawia długowieczność, układ odpornościowy, funkcje wątroby, funkcje nerek, wrażliwość na insulinę i poziom cholesterolu. Cordyceps jest czasami nazywany „himalajską Viagrą”, ponieważ uważa się, że pomaga w funkcjach seksualnych, poprawia libido, zaburzenia erekcji, a nawet niepłodność u mężczyzn.
Naukowcy zbadali, w jaki sposób kordyceps oddziałuje z UVB, jedną z części promieniowania UV pochodzącego ze słońca, która jest odpowiedzialna za zmiany skórne związane z wiekiem (Amaro-Ortiz, 2014). Jedno z badań sugeruje, że ekstrakty kordicepsu stosowane na skórę mogą cofnąć uszkodzenia UVB lub przede wszystkim zapobiegać ich wystąpieniu (He, 2020). To badanie przeprowadzono na poziomie komórkowym, a nie na ludziach, więc potrzebne są dalsze badania, ale z pewnością są obiecujące!
Innym potencjalnym wpływem kordycepsu na skórę jest to, że może poprawić wyniki leczenia raka skóry. W szczególności wykazano, że pewien gatunek kordycepsu zwany Cordyceps militaris powstrzymuje wzrost czerniaka złośliwego (rodzaj raka skóry) (Ruma, 2014). Czerniak jest poważnym problemem u starzejących się pacjentów, więc jeśli kordyceps może mieć działanie przeciwnowotworowe w guzach czerniaka, może to mieć dalekosiężny wpływ na ludzi w miarę starzenia się (Hegde, 2009).
Wreszcie, prawdopodobnie słyszałeś, że przeciwutleniacze są dobre dla skóry. Nasza skóra jest narażona na stres oksydacyjny przez całe życie, ale wraz z wiekiem skutki tego stresu stają się bardziej oczywiste. Przeciwutleniacze mogą pomóc spowolnić ten proces.
Przynajmniej w badaniach in vitro (czyli w laboratorium - nie badano na ludziach ani zwierzętach) wydaje się, że kordyceps może działać jako silny przeciwutleniacz i może chronić przed stresem oksydacyjnym, który prowadzi do drobnych linii, zmarszczek i przebarwień (Park, 2014).
Artykuły tematyczne
Grzyby w kosmetologii
Grzyby od wieków stosowane są w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ostatnio zyskują coraz większą popularność także w świecie pielęgnacji skóry. Włączenie grzybów do codzienn...
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Panthenol (Vitamin B5)
UV filter
Mushrooms
Silicones
UV filter
Silicones
Green tea (Zielona herbata)
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Witamina E
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Mushrooms
Lukrecja
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Green tea (Zielona herbata)
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Lukrecja
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Lukrecja
Aloes
Silicones
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Mushrooms
Oleje
Witamina E
Lukrecja
Silicones
Probiotyki/Fermenty
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Witamina E







