ganoderma lucidum (mushroom) extract

Nazwa składnika:
ganoderma lucidum (mushroom) extract
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Aktywne komponenty:
MushroomsOpis
Ganoderma lucidum Stem Extract to ekstrakt z grzyba pozyskiwany z łodygi błyszczącej laki porcelanowej (Ganoderma lucidum). Grzyb jest rozprzestrzenionym na całym świecie saprobiontem zamieszkującym drewno, występującym głównie w dębach i innych lasach liściastych. Z wyglądu grzyb przypomina kapelusz pokryty ciemnoczerwonym lakierem.
W Azji lśniący lakowy porling od wieków był ceniony jako grzyb leczniczy i nadal jest uważany za symbol szczęścia i nieśmiertelności. W Chinach nazywa się Ling Zhi, co oznacza „grzyb nieśmiertelności”. Również w tym kraju ten cudowny grzyb cieszy się rosnącą popularnością – jako superfood i składnik ziołowych suplementów diety znany jest przede wszystkim pod japońską nazwą Reishi.
W kosmetykach do pielęgnacji skóry grzyb Reishi okazuje się być prawdziwym przeciwstarzeniowym multitalentem ze względu na wysoką zawartość naturalnych polisacharydów: polisacharydy nie tylko odgrywają kluczową rolę w regulacji równowagi wilgoci, ale są również niezbędne do odnowy komórek. Polisacharydy roślinne tworzą na skórze cienką warstwę i nadają skórze jędrny i gładki wygląd.
Jako przeciwutleniacz, ekstrakt Reishi chroni komórki skóry przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, jednocześnie promując naturalną regenerację komórek. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i łagodzącemu składnik aktywny może być stosowany również do skóry podrażnionej i wrażliwej.
Artykuły tematyczne
Grzyby w kosmetologii
Grzyby od wieków stosowane są w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ostatnio zyskują coraz większą popularność także w świecie pielęgnacji skóry. Włączenie grzybów do codzienn...
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Probiotyki/Fermenty
Alergen
Silicones
Green tea (Zielona herbata)
Mushrooms
Witamina E
UV filter
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina C
Witamina E
Silicones
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Panthenol (Vitamin B5)
Mushrooms
Wąkrotka azjatycka
Oleje
PHA
Niacinamid
Witamina E
Retinol (Witamina A)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina C
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Skwalan
Silicones
Mushrooms
Oleje
Witamina E
UV filter
Mikroigły
Green tea (Zielona herbata)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Wąkrotka azjatycka
Ceramidy
Kofeina
Peptides (Peptydy)
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
PDRN (polinukleotydy)
UV filter
Lukrecja
Propolis / Miód
Mushrooms
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina C
Wąkrotka azjatycka
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Silicones
Oleje
Mushrooms
Witamina E
AHA (Kwasy AHA)
Skwalan
Peptides (Peptydy)
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Mushrooms
PHA
Green tea (Zielona herbata)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
AHA (Kwasy AHA)
PDRN (polinukleotydy)
Kofeina
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
UV filter
Lukrecja
Propolis / Miód
Mushrooms
Polifenole
Witamina C
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Retinol (Witamina A)
Silicones
Witamina E
Aloes
Witamina C
Panthenol (Vitamin B5)
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Mushrooms
Skwalan
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Probiotyki/Fermenty
Lukrecja
Oleje
Mushrooms
Niacinamid
Witamina E
Algi
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Collagen
Green tea (Zielona herbata)
Lukrecja
Mushrooms
Niacinamid
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
AHA (Kwasy AHA)
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
Oleje
PHA
Mushrooms
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
Lukrecja
Oleje
Mushrooms
Niacinamid
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Aloes
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Collagen
Ceramidy
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Silicones
Oleje
Witamina E
Omega fatty acids
Mushrooms
Skwalan
Green tea (Zielona herbata)
Lukrecja
Peptides (Peptydy)
Witamina C
Probiotyki/Fermenty
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Mushrooms
Niacinamid
Retinol (Witamina A)
Oleje
Silicones
Skwalan
Aloes
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
















