Mandelic Acid

Nazwa składnika:
Mandelic Acid
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Numer CAS:
#90-64-2
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Aktywne komponenty:
AHA (Kwasy AHA)Opis
Kwas migdałowy (Mandelic Acid)
Kwas migdałowy to alfa-hydroksykwas (AHA), który wykazuje wszystkie właściwości kwasów owocowych. Znany jest również jako kwas fenoksyglikolowy lub migdałowy. To bezbarwna, krystaliczna substancja stała, słabo rozpuszczalna w wodzie, dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach polarnych, takich jak alkohole czy dietylowy eter, a słabo rozpuszczalna w benzenie i innych rozpuszczalnikach niepolarnych.
Kwas migdałowy łączy właściwości alkoholi i kwasów karboksylowych. W naturze występuje jedynie w formie związanej, w migdałach i pestkach niektórych owoców. Wykazuje działanie antyseptyczne oraz wyraźny efekt keratolityczny i komedolityczny.
Działanie na skórę i zastosowanie kosmetyczne
Peeling migdałowy pozwala precyzyjnie kontrolować intensywność złuszczania oraz głębokość działania. Stosowanie roztworu 30% zapewnia skuteczność przy minimalnej traumatyzacji, co zmniejsza ryzyko powikłań po peelingu.
Zaleca się go szczególnie w przypadku zmian starzeniowych skóry, zwłaszcza drobnozmarszczkowego typu fotostarzenia, przy hiperkeratozie, rozszerzonych porach i powierzchniowej hiperpigmentacji. Molekuła kwasu migdałowego jest stosunkowo duża, dlatego wnika w skórę wolniej niż inne AHA, co umożliwia lepszą kontrolę procedury. Nie wykazuje działania fotouczulającego i aktywnie hamuje melanogenezę, zapobiegając powstawaniu przebarwień po peelingu.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Oleje
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PHA
AHA (Kwasy AHA)
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PHA
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Green tea (Zielona herbata)
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Retinol (Witamina A)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Skwalan
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
PHA
AHA (Kwasy AHA)
Wąkrotka azjatycka
Green tea (Zielona herbata)
Omega fatty acids
Oleje
Retinol (Witamina A)
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Green tea (Zielona herbata)
Panthenol (Vitamin B5)
Lukrecja
Kofeina
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Witamina E
Probiotyki/Fermenty
Algi
PHA
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
UV filter
PHA
Niacinamid
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Probiotyki/Fermenty
Lukrecja
Witamina E
Oleje
UV filter
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PHA
Wąkrotka azjatycka
AHA (Kwasy AHA)
Green tea (Zielona herbata)
Algi
Kofeina
Witamina E
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Polifenole
Witamina C
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Silicones
Kofeina
Oleje
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Niacinamid
Propolis / Miód
AHA (Kwasy AHA)
Omega fatty acids
Peptides (Peptydy)
Witamina C
Witamina E
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Bakuchiol
UV filter
Oleje
Witamina E
Algi
Panthenol (Vitamin B5)
Collagen
AHA (Kwasy AHA)
PHA
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Polifenole
AHA (Kwasy AHA)
Aloes
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
PHA
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Oleje
Oleje
Witamina E
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Kaolin
AHA (Kwasy AHA)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)















