rosa centifolia flower extract

Nazwa składnika:
rosa centifolia flower extract
Bezpieczeństwa:
Dopuszczalny
Numer CAS:
#84604-12-6
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
03
Aktywne komponenty:
AlergenOpis
ROSE (Rosa) - rodzaj roślin z rodziny różowatych (Rosaceae), obejmujący około 400 gatunków. Niektóre gatunki R. (na przykład damasceński, kazański, francuski) są uprawiane w celu produkcji olejku różanego. Ekstrakty z płatków R. są stosowane w produkcji likierów, napojów bezalkoholowych, wyrobów cukierniczych, medycznych i kosmetycznych. Odpady z przerobu olejku eterycznego R. są również źródłem cennych surowców. Fitokompleks z R. waste, zawierający mieszaninę różnych bioflawonoidów, poprawia kondycję skóry, wygładza zmarszczki. Z odpadów powstaje również wosk R., który jest wykorzystywany w pomadkach. Wosk ma działanie bakteriobójcze, poprawia plastyczność i strukturę pomadki. Ekstrakty z kwiatów, całej rośliny działają pielęgnacyjnie, kondycjonująco na skórę, włosy, paznokcie. Ekstrakt z kwiatów Rosa Centifolia pozyskiwany jest z róży kapuścianej i stosowany jest jako środek pielęgnacyjny i zapachowy. Rosa Centifolia jest uprawiana głównie w Egipcie, Maroku i Francji dla jej czystego i słodkiego zapachu. Rosa Centifolia zawiera kilka witamin i antyoksydantów, które pomagają nawilżyć suchą skórę. Jego właściwości ściągające pomagają ściągnąć pory oraz zmniejszyć zaczerwienienia i stany zapalne spowodowane rozciągniętymi naczyniami włosowatymi. Rosa Centifolia zawiera do 63% fenyloetanolu, który nadaje kwiatowi właściwości antyseptyczne, dzięki którym można leczyć trądzik i kontrolować choroby skóry, takie jak łuszczyca i atopowe zapalenie skóry. Olejek eteryczny z róży został również przebadany i stwierdzono, że wspomaga gojenie się ran. Obecność w kwiecie witaminy C - silnego przeciwutleniacza - pomaga chronić komórki skóry przed wolnymi rodnikami i zapobiegać oparzeniom słonecznym. Róża jest również łagodnym, ale silnym antydepresantem i jest stosowana w leczeniu stanów stresowych.
Rosa centifolia to roślina, która ma potencjalne właściwości antyoksydacyjne dla skóry. Róża znana jest ze swoich właściwości kojących. Zapewnia głębokie nawilżenie wrażliwej i suchej skórze, ponieważ zatrzymuje wilgoć. Dodatkowo utrzymuje równowagę pH skóry i kontroluje nadmiar tłuszczu. Woda z kwiatów róży pomaga wygładzić uporządkowaną skórę, uzyskując jasną i zregenerowaną cerę. Dodatkowo oczyszcza pory i nawilża, dzięki czemu skóra zyskuje odnowiony wygląd.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Oleje
UV filter
Witamina E
Aloes
AHA (Kwasy AHA)
Green tea (Zielona herbata)
Witamina C
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Silicones
HCA kwasy
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Algi
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Propolis / Miód
Green tea (Zielona herbata)
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Lukrecja
UV filter
AHA (Kwasy AHA)
Kaolin
Polifenole
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Witamina C
Propolis / Miód
Algi
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Propolis / Miód
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Witamina C
Ceramidy
Oleje
Oleje
Silicones
Green tea (Zielona herbata)
Collagen
Śluz ślimaka
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Witamina E
Witamina C
Silicones
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Witamina C
Algi
Silicones
Ceramidy
Aloes
Witamina E
Oleje
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Omega fatty acids
AHA (Kwasy AHA)
Aloes
PHA
Probiotyki/Fermenty
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Skwalan
Algi
Witamina E
Mushrooms
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Probiotyki/Fermenty
Witamina C
Oleje
Oleje
UV filter
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Green tea (Zielona herbata)
Collagen
Śluz ślimaka
Silicones
Lukrecja
UV filter
Algi
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Oleje
Oleje
AHA (Kwasy AHA)















