tuber magnatum extract

Nazwa składnika:
tuber magnatum extract
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Aktywne komponenty:
MushroomsOpis
Trufla biała (Tuber Magnatum), grzyb Hypogeum znany od zamierzchłych czasów i niezwykle ceniony ze względu na swoje zastosowania kulinarne, to najrzadsza odmiana trufli, rosnąca na bardzo ograniczonych obszarach Włoch. W naturze trufle przyciągają zwierzęta za pomocą lotnych związków.
Do chwili obecnej zidentyfikowano ponad 200 różnych cząsteczek z gatunków trufli, a niektóre z tych związków są w stanie przyciągać zwierzęta ze względu na ich podobieństwo do niektórych feromonów, co może wyjaśniać, dlaczego tak ceniony jest aromat białej trufli.
Aby zbadać wpływ, jaki fitokompleks trufli białej może wywierać na skórę pod względem modulacji ekspresji genów, przeprowadzono analizę mikromacierzy keratynocytów i ludzkich fibroblastów. Próbki poddane działaniu ekstraktu z Tuber Magnatum ujawniły, że kilka grup genów było modulowanych za pomocą kilku interesujących regulacji w dół metaloproteinaz (MMP) i regulacji w górę białek macierzy zewnątrzkomórkowej (ECM), akwaporyn, witagenów i procesu degradacji uszkodzonych białek.
Wyniki uzyskane w wyniku instrumentalnych i klinicznych badań dermatologicznych na 20 ochotnikach potwierdziły, że ekstrakt z Tuber Magnatum może działać jako wielofunkcyjny środek przeciwstarzeniowy, poprawiający elastyczność skóry (+35%) i długotrwałe nawilżenie (+48%), redukując zmarszczki ( -12,8%) i worki pod oczami (-14%), zapewniając jednocześnie odpowiedni efekt wypełnienia (+0,39mm).
Artykuły tematyczne
Grzyby w kosmetologii
Grzyby od wieków stosowane są w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ostatnio zyskują coraz większą popularność także w świecie pielęgnacji skóry. Włączenie grzybów do codzienn...
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Algi
Alergen
Oleje
Ceramidy
Collagen
Niacinamid
Omega fatty acids
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Wąkrotka azjatycka
Retinol (Witamina A)
Witamina E
Witamina C
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Oleje
Lukrecja
Probiotyki/Fermenty
Probiotyki/Fermenty
Resveratrol
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Mushrooms
Skwalan
Ceramidy
Oleje
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Mushrooms
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Propolis / Miód
UV filter
Witamina E
Mikroigły
Ceramidy
Silicones
Panthenol (Vitamin B5)
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Propolis / Miód
Mushrooms
Omega fatty acids
Witamina E
Witamina C
Algi
Oleje
Alergen
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
Propolis / Miód
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Probiotyki/Fermenty
Algi
Witamina E
Bakuchiol
Oleje
Collagen
Niacinamid
PHA
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Green tea (Zielona herbata)
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Propolis / Miód
Mushrooms
Omega fatty acids
Witamina E
Witamina C
Algi
Oleje
Probiotyki/Fermenty









