asiatic acid

Nazwa składnika:

asiatic acid

Bezpieczeństwa:

Bezpiecznie

Numer CAS:

#464-92-6

Główne funkcje:

Poziom bezpieczeństwa EWG:

01

Aktywne komponenty:

Wąkrotka azjatycka
Opis

Opis

Kwas azjatycki może nie jest najbardziej znanym składnikiem w pielęgnacji skóry, ale stopniowo staje się jednym z nich. Większość osób uważa, że kwasy działają złuszczająco, ale w przypadku kwasu asialowego tak nie jest. Kwas ten nie należy do alfa- lub beta-hydroksykwasów i zdecydowanie nie jest peelingiem. Ale kwas azjatycki nie bez powodu od jakiegoś czasu pojawia się w naszych serum, kremach i maseczkach. Teraz przejdźmy do sedna i omówmy rolę kwasu azjatyckiego w pielęgnacji skóry i czy jest on dla niej dobry. Kwas azjatycki jest związkiem wyizolowanym z Centella asiatica (Cica), rośliny znanej w K-beauty, która jest chwalona za swoje właściwości nawilżające, przeciwzapalne, wzmacniające barierę ochronną, kojące i antyoksydacyjne. Wśród związków Centella asiatica, czyli asiatikozydu, madekasozydu i kwasu madekasowego, kwas asiatyczny jest najważniejszym składnikiem biologicznie aktywnym. Dokładniej, kwas azjatycki jest naturalnym pentacyklicznym triterpenoidem, który ma ogromny udział w ugruntowanej ochronnej, odbudowującej i gojącej rany zdolności Centella asiatica. Innymi słowy, kwas azjatycki to zmiana życia dla każdego, kto doświadcza podrażnień, zaczerwienienia, swędzenia lub oznak starzenia. Korzyści płynące z zastosowania kwasu azjatyckiego dla skóry to ukojenie szorstkiej, podrażnionej skóry, złagodzenie zmarszczek oraz ochrona bariery ochronnej i zwiększenie produkcji kolagenu. Teoria działania kwasu azjatyckiego wiąże się głównie z jego silną aktywnością przeciwzapalną, leczniczą i antyoksydacyjną. Po pierwsze, kwas azjatycki jest najbardziej znany ze swojej zdolności do pochłaniania wolnych rodników ze względu na zawartość antyoksydantów. Ponieważ kwas azjatycki zwalcza wolne rodniki, zmniejsza uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym, zapobiega uszkodzeniom słonecznym i opóźnia oznaki starzenia, pomagając zachować integralność skóry. Jedno z badań opublikowanych przez Frontiers in Pharmacology pokazuje, że zdolność zmiatania wolnych rodników przez kwas azjatycki jest wyższa niż innych znanych antyoksydantów, takich jak witamina C i tokoferol. Kwas azjatycki działa również jako środek przeciwzapalny poprzez blokowanie specyficznych cząsteczek sygnalizacyjnych, które promują stan zapalny. Tak więc kwas azjatycki nie tylko może zmniejszyć stan zapalny, ale również świetnie nadaje się do przyspieszenia procesu naprawy skóry, zwłaszcza po peelingach chemicznych lub oparzeniach słonecznych. Wreszcie, kwas azjatycki słynie z działania przeciwstarzeniowego i plumpingu skóry dzięki zdolności do aktywowania syntezy kolagenu. Dokładniej mówiąc, miejscowo stosowany kwas azjatycki zwiększa poziom kolagenu i białka typu I w organizmie poprzez kontrolę enzymów odpowiedzialnych za rozkład kolagenu. To z kolei poprawia elastyczność i jędrność skóry, zmniejszając jednocześnie widoczność zmarszczek i drobnych linii. W rzeczywistości, wśród związków Centella asiatica, kwas azjatycki jest jedynym składnikiem odpowiedzialnym za stymulację syntezy kolagenu. Poprzez wspieranie produkcji kolagenu, kwas azjatycki może również przyspieszyć gojenie się skóry w miejscach, gdzie kolagen jest potrzebny
Ostatnie produkty z tym składnikiem

Ostatnie produkty z tym składnikiem

Skin1004 Madagascar Centella Hyalu-Teca Firming Cream
Skin1004 Madagascar Centella Hyalu-Teca Firming Cream
SKIN1004 🇰🇷Krem do twarzy

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

Collagen

Peptides (Peptydy)

Skwalan

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Niacinamid

Witamina E

Wąkrotka azjatycka

Oleje

Silicones

Alergen

Papa recipe Collagen PDRN Radiance Firming Dual-Phase Mist
Papa recipe Collagen PDRN Radiance Firming Dual-Phase Mist
Papa Recipe 🇰🇷Ampoule Mist

Panthenol (Vitamin B5)

Probiotyki/Fermenty

Ceramidy

Polifenole

Algi

Niacinamid

Aloes

PDRN (polinukleotydy)

Oleje

Wąkrotka azjatycka

Collagen

VT Cosmetics Glutathione Tone On Serum
VT Cosmetics Glutathione Tone On Serum
VT Cosmetics 🇰🇷Serum do twarzy

Panthenol (Vitamin B5)

Mushrooms

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Niacinamid

Omega fatty acids

Witamina E

Wąkrotka azjatycka

Witamina C

Retinol (Witamina A)

Tocobo Vita Soft Daily Sun Lotion SPF50+ PA++++
Tocobo Vita Soft Daily Sun Lotion SPF50+ PA++++
Tocobo 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Alergen

UV filter

Witamina E

Wąkrotka azjatycka

Lukrecja

Oleje

Silicones

MEDICUBE Collagen Glow Sunscreen
MEDICUBE Collagen Glow Sunscreen
Medicube 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Ceramidy

Peptides (Peptydy)

UV filter

Skwalan

Niacinamid

Witamina E

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Wąkrotka azjatycka

Silicones

Collagen

Centellian24 Madeca Cream Time Reverse
Centellian24 Madeca Cream Time Reverse
Centellian24 🇰🇷Krem do twarzy

Niacinamid

Witamina E

Kofeina

Ceramidy

Probiotyki/Fermenty

Oleje

PDRN (polinukleotydy)

Wąkrotka azjatycka

Alergen

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Panthenol (Vitamin B5)

Polifenole

Collagen

Retinol (Witamina A)

Silicones

Resveratrol

innisfree Daily UV Defense Mineral Sunscreen SPF 50
innisfree Daily UV Defense Mineral Sunscreen SPF 50
Innisfree 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Silicones

Probiotyki/Fermenty

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Niacinamid

UV filter

Skwalan

Wąkrotka azjatycka

Witamina E

Centellian24 Madeca Cream Time Reverse Zero
Centellian24 Madeca Cream Time Reverse Zero
Centellian24 🇰🇷Krem do twarzy

Niacinamid

Witamina E

Aloes

Ceramidy

Kofeina

Probiotyki/Fermenty

Oleje

Wąkrotka azjatycka

Alergen

Algi

PDRN (polinukleotydy)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Panthenol (Vitamin B5)

Retinol (Witamina A)

Silicones

Polifenole

Resveratrol

iUNIK Centella Calming Daily Sun Water
iUNIK Centella Calming Daily Sun Water
IUNIK 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Panthenol (Vitamin B5)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

UV filter

Wąkrotka azjatycka

TIRTIR Ice-Cooling Toner Pack Pads
TIRTIR Ice-Cooling Toner Pack Pads
Tirtir 🇰🇷Płatki Złuszczająco-Nawilżające do Twarzy

Green tea (Zielona herbata)

Kofeina

AHA (Kwasy AHA)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Niacinamid

Wąkrotka azjatycka

Oleje

Silicones

Probiotyki/Fermenty

Cell Fusion C Post Alpha Cica Cooling Pad
Cell Fusion C Post Alpha Cica Cooling Pad
Cell Fusion C 🇰🇷Płatki Złuszczająco-Nawilżające do Twarzy

AHA (Kwasy AHA)

Lukrecja

Wąkrotka azjatycka

Probiotyki/Fermenty

ROUND LAB Pine Calming Cica Mild Up Sunscreen
ROUND LAB Pine Calming Cica Mild Up Sunscreen
Round Lab 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Wąkrotka azjatycka

Green tea (Zielona herbata)

Silicones

UV filter

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Niacinamid

Witamina E

Alergen

Oleje

Algi

Polifenole

Celimax Oil Control Mattifying Sun Stick SPF50+ PA++++
Celimax Oil Control Mattifying Sun Stick SPF50+ PA++++
Celimax 🇰🇷Odpływ kremu przeciwsłonecznego

Witamina E

Probiotyki/Fermenty

Wąkrotka azjatycka

Silicones

UV filter

Anua Cool Calming Pad Hyaluronic Acid 8 + Catechin
Anua Cool Calming Pad Hyaluronic Acid 8 + Catechin
Anua 🇰🇷Płatki Złuszczająco-Nawilżające do Twarzy

Panthenol (Vitamin B5)

Azelaic Acid (Kwas azelainowy)

Ceramidy

Green tea (Zielona herbata)

Skwalan

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Wąkrotka azjatycka

Lukrecja

Algi

Anua Azelaic Acid Cica Skin Soothing Moisturizer
Anua Azelaic Acid Cica Skin Soothing Moisturizer
Anua 🇰🇷Krem do twarzy

Azelaic Acid (Kwas azelainowy)

Skwalan

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Witamina E

Alergen

Oleje

Silicones

Wąkrotka azjatycka

TIRTIR Matcha Bubble Tea Scrub
TIRTIR Matcha Bubble Tea Scrub
Tirtir 🇰🇷Peeling do twarzy

Green tea (Zielona herbata)

Ceramidy

AHA (Kwasy AHA)

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

PHA

Alergen

PDRN (polinukleotydy)

Wąkrotka azjatycka

Recenzje

Recenzje

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować.