citric acid

Nazwa składnika:
citric acid
Bezpieczeństwa:
Całkiem bezpiecznie
Numer CAS:
#77-92-9
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
02
Aktywne komponenty:
AHA (Kwasy AHA)Opis
Kwas cytrynowy (Citric Acid)
Kwas cytrynowy to kwas oksypropanotrikarboksylowy, w postaci białych, bezwonne kryształów o przyjemnym, lekko kwaśnym smaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu. W przyrodzie występuje powszechnie, pozyskiwany jest z roślin, takich jak cytryny, żurawina i inne owoce, lub w wyniku fermentacji cukru.
W kosmetyce kwas cytrynowy pełni wiele funkcji: działa jako konserwant, regulator pH, rozrzedzacz, środek przeciwpieniący oraz chelator. Ma właściwości ściągające, oczyszczające i delikatnie rozjaśniające skórę.
Stosuje się go w kremach oczyszczających, depilatorach, odżywkach i płukankach do włosów, farbach do włosów oraz kremach redukujących piegi. Jako regulator pH pomaga utrzymać stabilność kosmetyków i zapewnia komfort stosowania. Dzięki temu poprawia także skuteczność innych składników aktywnych i wspiera naturalną równowagę skóry.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Witamina E
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Mushrooms
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Lukrecja
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Niacinamid
Probiotyki/Fermenty
PHA
Omega fatty acids
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Lukrecja
Oleje
Witamina E
Skwalan
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Collagen
Peptides (Peptydy)
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
HCA kwasy
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Oleje
Silicones
Alergen
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Wąkrotka azjatycka
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Green tea (Zielona herbata)
Witamina E
Oleje
Green tea (Zielona herbata)
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
PDRN (polinukleotydy)
Alergen
Oleje
UV filter
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
AHA (Kwasy AHA)
Ceramidy
Witamina C
Witamina E
Kaolin
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
PHA
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Oleje
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
PDRN (polinukleotydy)
Lukrecja
Skwalan
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
PHA
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Lukrecja
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Peptides (Peptydy)
AHA (Kwasy AHA)
Kofeina
Green tea (Zielona herbata)
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
PHA
Wąkrotka azjatycka
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Alergen
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
AHA (Kwasy AHA)
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Lukrecja
Skwalan
Algi
UV filter
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Polifenole
Green tea (Zielona herbata)
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Retinol (Witamina A)
PDRN (polinukleotydy)
Witamina E
Probiotyki/Fermenty
Collagen
AHA (Kwasy AHA)
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)
PDRN (polinukleotydy)
Algi
Alergen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Egzosomy
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)















