madecassic acid

Nazwa składnika:

madecassic acid

Bezpieczeństwa:

Bezpiecznie

Numer CAS:

#18449-41-7

Główne funkcje:

Poziom bezpieczeństwa EWG:

01

Aktywne komponenty:

Wąkrotka azjatycka
Opis

Opis

Kwas azjatycki może nie być najbardziej znanym składnikiem do pielęgnacji skóry, ale powoli staje się jednym z nich. Większość ludzi myśli, że kwasy działają złuszczająco, ale tak nie jest w przypadku kwasu azjatyckiego. Ten kwas nie jest alfa- lub beta-hydroksykwasem i zdecydowanie nie jest środkiem złuszczającym. Ale kwas azjatycki jest obecny w naszych serum, kremach i maskach już od jakiegoś czasu nie bez powodu. Przejdźmy teraz do sedna i omówmy rolę kwasu azjatyckiego w pielęgnacji skóry i czy jest dobry dla skóry. Kwas azjatycki to związek ekstrahowany z Centella asiatica (Cica), rośliny popularnej w K-beauty, reklamowanej ze względu na swoje właściwości nawilżające, przeciwzapalne, wzmacniające barierę, kojące i przeciwutleniające. Spośród związków Centella asiatica, a mianowicie azjatykozydu, madekazydu i kwasu madekazowego, kwas azjatycki jest najważniejszym biologicznie aktywnym składnikiem. Mówiąc dokładniej, kwas azjatycki jest naturalnie występującym pentacyklicznym triterpenoidem, który w znacznym stopniu przyczynia się do dobrze ugruntowanych właściwości ochronnych, regenerujących i gojenia ran Centella asiatica. Innymi słowy, kwas azjatycki zmienia życie każdego, kto doświadcza podrażnienia, zaczerwienienia, swędzenia lub oznak starzenia. Korzyści skórne kwasu azjatyckiego obejmują ukojenie szorstkiej, podrażnionej skóry, zmiękczenie zmarszczek, a także ochronę bariery i zwiększoną produkcję kolagenu. Teoria stojąca za działaniem kwasu azjatyckiego wynika głównie z jego silnych właściwości przeciwzapalnych, leczniczych i przeciwutleniających. Po pierwsze, kwas azjatycki jest najlepiej znany ze swojej zdolności do usuwania wolnych rodników dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Ponieważ kwas azjatycki zwalcza wolne rodniki, zmniejsza uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym, zapobiega uszkodzeniom słonecznym i opóźnia oznaki starzenia, pomagając zachować integralność skóry. Jedno z badań opublikowanych w Frontiers in Pharmacology pokazuje, że zdolność kwasu azjatyckiego do hamowania wolnych rodników jest większa niż innych znanych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i tokoferol. Kwas azjatycki działa również przeciwzapalnie, blokując określone cząsteczki sygnałowe, które promują stany zapalne. Tak więc kwas azjatycki nie tylko może zmniejszać stany zapalne, ale także doskonale przyspiesza proces naprawy skóry, zwłaszcza po peelingach chemicznych lub oparzeniach słonecznych. Wreszcie, kwas azjatycki jest znany ze swojego działania przeciwstarzeniowego i ujędrniającego skórę dzięki zdolności do aktywacji syntezy kolagenu. Mówiąc dokładniej, miejscowy kwas azjatycki zwiększa poziom kolagenu typu I i białka w organizmie poprzez kontrolowanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład kolagenu. To z kolei poprawia elastyczność i jędrność skóry, jednocześnie zmniejszając widoczność zmarszczek i drobnych linii. W rzeczywistości spośród związków Centella asiatica kwas azjatycki jest jedynym składnikiem odpowiedzialnym za stymulację syntezy kolagenu. Wspomagając produkcję kolagenu, kwas azjatycki może również przyspieszyć gojenie się skóry, gdzie kolagen jest potrzebny do zamykania ran. Ponadto stwierdzono, że kwas azjatycki zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry spowodowanemu ekspozycją na promieniowanie UV, czynnikami genetycznymi i agresorami środowiskowymi poprzez wychwytywanie wolnych rodników i działanie przeciwzapalne.[6] Według badań działanie kwasu azjatyckiego na poprawę fotostarzenia skóry i redukcję zmarszczek jest porównywalne z działaniem kwasu retinowego, formy witaminy A, której działanie przeciwstarzeniowe zostało udowodnione klinicznie.
Ostatnie produkty z tym składnikiem

Ostatnie produkty z tym składnikiem

Skin1004 Madagascar Centella Hyalu-Teca Firming Cream
Skin1004 Madagascar Centella Hyalu-Teca Firming Cream
SKIN1004 🇰🇷Krem do twarzy

Wąkrotka azjatycka

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

Alergen

Peptides (Peptydy)

Skwalan

Silicones

Oleje

Witamina E

Niacinamid

Collagen

Papa recipe Collagen PDRN Radiance Firming Dual-Phase Mist
Papa recipe Collagen PDRN Radiance Firming Dual-Phase Mist
Papa Recipe 🇰🇷Ampoule Mist

Wąkrotka azjatycka

Probiotyki/Fermenty

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

PDRN (polinukleotydy)

Polifenole

Algi

Aloes

Oleje

Niacinamid

Collagen

VT Cosmetics Glutathione Tone On Serum
VT Cosmetics Glutathione Tone On Serum
VT Cosmetics 🇰🇷Serum do twarzy

Wąkrotka azjatycka

Omega fatty acids

Panthenol (Vitamin B5)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Witamina C

Retinol (Witamina A)

Witamina E

Niacinamid

Mushrooms

Tocobo Vita Soft Daily Sun Lotion SPF50+ PA++++
Tocobo Vita Soft Daily Sun Lotion SPF50+ PA++++
Tocobo 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Wąkrotka azjatycka

Alergen

Silicones

Lukrecja

Oleje

Witamina E

UV filter

MEDICUBE Collagen Glow Sunscreen
MEDICUBE Collagen Glow Sunscreen
Medicube 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Wąkrotka azjatycka

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Ceramidy

Peptides (Peptydy)

Silicones

Skwalan

Witamina E

UV filter

Niacinamid

Collagen

Centellian24 Expert Madeca Cream Active Renew PDRN
Centellian24 Expert Madeca Cream Active Renew PDRN
Centellian24 🇰🇷Krem do twarzy

Wąkrotka azjatycka

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

Alergen

Algi

Silicones

Witamina C

Aloes

Oleje

Witamina E

Kofeina

Niacinamid

Collagen

Centellian24 Madeca Cream Time Reverse
Centellian24 Madeca Cream Time Reverse
Centellian24 🇰🇷Krem do twarzy

Ceramidy

Niacinamid

Oleje

PDRN (polinukleotydy)

Polifenole

Panthenol (Vitamin B5)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Collagen

Probiotyki/Fermenty

Witamina E

Kofeina

Retinol (Witamina A)

Alergen

Silicones

Wąkrotka azjatycka

Resveratrol

innisfree Daily UV Defense Mineral Sunscreen SPF 50
innisfree Daily UV Defense Mineral Sunscreen SPF 50
Innisfree 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Wąkrotka azjatycka

Probiotyki/Fermenty

Niacinamid

UV filter

Witamina E

Silicones

Skwalan

Ceramidy

Panthenol (Vitamin B5)

Centellian24 Madeca Cream Time Reverse Zero
Centellian24 Madeca Cream Time Reverse Zero
Centellian24 🇰🇷Krem do twarzy

Ceramidy

Niacinamid

Oleje

Aloes

PDRN (polinukleotydy)

Polifenole

Panthenol (Vitamin B5)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Probiotyki/Fermenty

Witamina E

Kofeina

Retinol (Witamina A)

Alergen

Algi

Silicones

Wąkrotka azjatycka

Resveratrol

iUNIK Centella Calming Daily Sun Water
iUNIK Centella Calming Daily Sun Water
IUNIK 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Panthenol (Vitamin B5)

UV filter

Wąkrotka azjatycka

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

TIRTIR Ice-Cooling Toner Pack Pads
TIRTIR Ice-Cooling Toner Pack Pads
Tirtir 🇰🇷Płatki Złuszczająco-Nawilżające do Twarzy

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Wąkrotka azjatycka

AHA (Kwasy AHA)

Silicones

Oleje

Kofeina

Niacinamid

Green tea (Zielona herbata)

Probiotyki/Fermenty

Cell Fusion C Post Alpha Cica Cooling Pad
Cell Fusion C Post Alpha Cica Cooling Pad
Cell Fusion C 🇰🇷Płatki Złuszczająco-Nawilżające do Twarzy

Probiotyki/Fermenty

Lukrecja

AHA (Kwasy AHA)

Wąkrotka azjatycka

ROUND LAB Pine Calming Cica Mild Up Sunscreen
ROUND LAB Pine Calming Cica Mild Up Sunscreen
Round Lab 🇰🇷Krem przeciwsłoneczny

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Wąkrotka azjatycka

Polifenole

Alergen

Algi

Silicones

Oleje

Witamina E

UV filter

Niacinamid

Green tea (Zielona herbata)

Celimax Oil Control Mattifying Sun Stick SPF50+ PA++++
Celimax Oil Control Mattifying Sun Stick SPF50+ PA++++
Celimax 🇰🇷Odpływ kremu przeciwsłonecznego

Witamina E

Silicones

Probiotyki/Fermenty

UV filter

Wąkrotka azjatycka

Anua Cool Calming Pad Hyaluronic Acid 8 + Catechin
Anua Cool Calming Pad Hyaluronic Acid 8 + Catechin
Anua 🇰🇷Płatki Złuszczająco-Nawilżające do Twarzy

Wąkrotka azjatycka

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

Azelaic Acid (Kwas azelainowy)

Algi

Skwalan

Lukrecja

Green tea (Zielona herbata)

Anua Azelaic Acid Cica Skin Soothing Moisturizer
Anua Azelaic Acid Cica Skin Soothing Moisturizer
Anua 🇰🇷Krem do twarzy

Azelaic Acid (Kwas azelainowy)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Wąkrotka azjatycka

Alergen

Silicones

Skwalan

Oleje

Witamina E

Recenzje

Recenzje

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować.