methyl diisopropyl propionamide

Nazwa składnika:
methyl diisopropyl propionamide
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
Metylodiizopropylopropionamid oferowany przez COSROMA® nosi nazwę Cosroma® MDP. Cosroma® MDP to w 99% metylodiizopropylopropionamid. Methyl Diisopropyl Propionamide to środek chłodzący do produktów kosmetycznych i pielęgnacyjnych. Jest to krystaliczny proszek o właściwościach zbliżonych do mentolu. Najcenniejsze cechy metylodiizopropylopropionamidu to długotrwały efekt chłodzący, niski zapach i niska lotność. Efekt chłodzący metylodiizopropylopropionamidu może wahać się od subtelnej świeżości do silnego chłodzenia, które można wykorzystać w wielu preparatach. Metylodiizopropylopropionamid nie jest pochodną mentolu i dlatego nie jest alergenny.
Według Guide to Pharmacology MDP jest częściowym agonistą (aktywatorem) receptora TRPM8, znanego również jako receptor zimna i mentolu. Receptor TRPM8 jest również aktywowany przez mentol i linalool, co wyjaśnia, dlaczego MDP stosuje się w substancjach zapachowych w celu uzyskania łagodnego „zimnego i miętowego aromatu”. Chociaż aktywacja tego receptora w skórze i płucach powoduje reakcję chłodzącą i przeciwbólową, TRPM8 jest również obecny w prostacie i pęcherzu (PubMed). Jego znaczenie w tych częściach ciała nie jest jeszcze w pełni poznane, ale uważa się, że w przyszłości receptor ten będzie mógł zostać wykorzystany do zapobiegania rakowi prostaty.
Ze względu na brak testów przeprowadzanych przez FDA, FAO oraz ograniczoną ilość danych dotyczących bezpieczeństwa tej substancji, nie jest możliwe określenie pełnego profilu bezpieczeństwa tego składnika. Ma wiele podobieństw chemicznych i farmakologicznych do składników takich jak mentol, linalool i geraniol (British Journal of Pharmacology). Badania z użyciem tych podobnych składników wykazały, że mogą one powodować uczulenie i umiarkowane podrażnienie (PubMed). Sam MDP został sklasyfikowany w Księdze Chemicznej jako substancja drażniąca oczy, drogi oddechowe i skórę; jednakże nie można określić nasilenia tego podrażnienia.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Green tea (Zielona herbata)
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Silicones
Peptides (Peptydy)
Kofeina
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Mushrooms
Niacinamid
Collagen
Peptides (Peptydy)
Alergen
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Green tea (Zielona herbata)
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)
Lukrecja
Aloes
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Silicones
Lukrecja
Alergen
UV filter
Oleje
Witamina E
Polifenole
Resveratrol
Peptides (Peptydy)
Lukrecja
Algi
Witamina C
Kofeina
UV filter
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Kaolin
Wąkrotka azjatycka
Ceramidy
Algi
UV filter
Oleje
Collagen
Probiotyki/Fermenty
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Wąkrotka azjatycka
Silicones
Algi
Witamina C
Kofeina
Aloes
UV filter
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Azulen
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Green tea (Zielona herbata)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Aloes
Algi
Lukrecja
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Witamina E
Aloes
Ceramidy
Algi
PDRN (polinukleotydy)
Skwalan
Wąkrotka azjatycka
Ceramidy
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Witamina E
Azulen
Lukrecja
Silicones
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Green tea (Zielona herbata)
Kofeina
Silicones
Wąkrotka azjatycka
AHA (Kwasy AHA)
Lukrecja
Probiotyki/Fermenty
Wąkrotka azjatycka
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Azulen
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
PHA
Skwalan
Lukrecja
Alergen
PDRN (polinukleotydy)
Oleje
Niacinamid
Kofeina
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Algi
Green tea (Zielona herbata)
Polifenole















