propanediol

Nazwa składnika:
propanediol
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Numer CAS:
#57-55-6
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
02
Opis
PROPANEDIOL (ZEMEA PROPANEDIOL™) to wysoko oczyszczony glikol pozyskiwany ze źródeł odnawialnych (cukier kukurydziany). Naturalna alternatywa dla tradycyjnych glikoli - glikolu propylenowego, glikolu butylenowego, gliceryny. Produkt posiada atest Ecocert. Jako składnik kosmetyków propanodiol charakteryzuje się doskonałymi właściwościami nawilżającymi, wzmacnia działanie konserwantów, pełni rolę rozpuszczalnika i nośnika dla składników aktywnych, działa emolientowo.
Propanodiol występuje w dwóch powszechnych postaciach, 1,2-propanodiol (glikol propylenowy) i 1,3-propanodiol. Różnica strukturalna między tymi dwoma związkami polegająca na względnym położeniu grup alkoholowych w cząsteczce może być subtelna.
Glikol propylenowy jest użyteczną małą cząsteczką i znalazł zastosowanie jako środek kondycjonujący skórę, środek utrzymujący wilgoć (nawilżacz), składnik zapachowy, rozpuszczalnik i jest stosowany w celu zmniejszenia lepkości preparatu. Występuje w szerokiej gamie produktów, w tym między innymi w: odżywkach, szamponach, podkładach, tuszach do rzęs, płynach do mycia ciała, lakierach do włosów, środkach czyszczących i nawilżających (baza danych kosmetyków).
1,3-propanodiol stosowany jest głównie jako rozpuszczalnik i środek zmniejszający lepkość przy opracowywaniu kosmetyków.
Z glikolem propylenowym wiąże się wiele problemów związanych z bezpieczeństwem. Powszechnie wiadomo, że działa drażniąco na skórę i oczy oraz powoduje kontaktowe zapalenie skóry i wysypkę u ludzi. Jednak Agencja ds. Rejestru Substancji Toksycznych i Chorób kwestionuje poziom toksyczności i twierdzi, że „glikol propylenowy rzadko powoduje skutki toksyczne i to tylko w bardzo nietypowych okolicznościach”. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że glikol propylenowy jest powszechnie stosowany w małych stężeniach i bardzo niewiele osób jest na niego uczulonych w takim stężeniu. Pomimo tego FDA dopuściła go do powszechnego użytku pod numerem E1520 i może być stosowany w kosmetykach zgodnie z ograniczeniami w zakresie stężeń (Baza danych kosmetyków). Według przeglądu składników kosmetyków, stężenie to wynosi obecnie <50%, chociaż badania wykazały, że organizm może być wrażliwy na składnik już w ilościach tak niskich jak 2%. Przegląd składników kosmetyków wykazał, że glikol propylenowy hamuje skurcz kolagenu.
1,3-propanodiol jest zwykle wytwarzany z cukru i w bazie danych kosmetyków uznawany jest za produkt o niskim ryzyku dla zdrowia organizmu. Narodowa Biblioteka Medyczna klasyfikuje ten składnik jako drażniący skórę i oczy. Badanie wykazało, że wdychanie związku w postaci aerozolu nie stwarza znaczącego ryzyka (Informa Healthcare). EWG klasyfikuje propanodiol jako składnik niskiego ryzyka.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Silicones
Skwalan
Oleje
PDRN (polinukleotydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina E
Wąkrotka azjatycka
Ceramidy
Peptides (Peptydy)
Skwalan
Silicones
Bakuchiol
Witamina E
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Peptides (Peptydy)
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Silicones
Bakuchiol
Witamina E
Panthenol (Vitamin B5)
Peptides (Peptydy)
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Witamina E
Lukrecja
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Wąkrotka azjatycka
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Lukrecja
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
PHA
Probiotyki/Fermenty
Omega fatty acids
Niacinamid
Oleje
Witamina E
Skwalan
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Ceramidy
HCA kwasy
Probiotyki/Fermenty
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Collagen
Peptides (Peptydy)
Oleje
Alergen
PDRN (polinukleotydy)
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
Probiotyki/Fermenty
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Oleje
Wąkrotka azjatycka
AHA (Kwasy AHA)
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Green tea (Zielona herbata)
Panthenol (Vitamin B5)
Green tea (Zielona herbata)
Oleje
Witamina E
PDRN (polinukleotydy)
Skwalan
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)
Ceramidy
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
Oleje
PDRN (polinukleotydy)
Alergen
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Kofeina
Silicones
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
Oleje
UV filter
Witamina C
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Ceramidy
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Skwalan
Lukrecja
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PHA
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PDRN (polinukleotydy)
Witamina C
Peptides (Peptydy)
PHA
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)















