salicylic acid

Nazwa składnika:
salicylic acid
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Numer CAS:
#69-72-7
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
1-3
Aktywne komponenty:
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)Komedogenność: 0
Opis
Kwas salicylowy. Kwas salicylowy to beta-hydroksykwas (BHA), rodzaj związku organicznego na bazie węgla, który występuje naturalnie w korze wierzby, owocach i warzywach.Kwas salicylowy rozkłada mostki białkowe między komórkami w warstwie rogowej naskórka. Niszczy również białka drobnoustrojów na skórze - stąd działanie antyseptyczne. Dodatkowo rozpuszcza tłuszcze i łatwo wnika w czopy łojowe, niszcząc bakterie i oczyszczając skórę. Kwas salicylowy jest skuteczny przeciwko C. acnes, bakteriom wywołującym trądzik.
Kwas salicylowy jest najczęściej stosowanym lipofilowym kwasem hydroksybenzoesowym. Pozyskuje się ją z naturalnego źródła, kory wierzby, poprzez przekształcenie salicyny w kwas salicylowy. Kwas salicylowy znajduje się na liście leków podstawowych WHO jako najbezpieczniejszy i najskuteczniejszy lek. Jest to drobny biały, bezbarwny proszek stosowany w różnych produktach kosmetycznych.
Leczenie infekcji: Kwas salicylowy jest stosowany w leczeniu infekcji, takich jak trądzik i łupież.
Złuszczanie: Kwas salicylowy złuszcza skórę.
Równoważenie wydzielania oleju: Gruczoły łojowe obecne w skórze wytwarzają olej, aby naturalnie ją nawilżyć. Jednak czasami prowadzi to do zatkania porów brudem i bakteriami, co może prowadzić do infekcji. Kwas salicylowy, rozpuszczalny w tłuszczach, pomaga w równoważeniu wydzielania sebum.
Oczyszczanie porów: kwas salicylowy utrzymuje pory wolne od brudu i bakterii, które można następnie łatwo spłukać wodą.
Redukcja wyprysków i infekcji: Kwas salicylowy zmniejsza wypryski i infekcje na skórze.
Pielęgnacja włosów: Stosowany na włosy kwas salicylowy zmniejsza łupież i wspomaga wzrost zdrowych włosów.
Wygląd skóry: Właściwe stosowanie kwasu salicylowego sprawia, że skóra wydaje się gładka, miękka i odświeżona.
Anti-Aging: Kwas salicylowy jest stosowany jako składnik kremów przeciwstarzeniowych i zmniejsza oznaki starzenia, takie jak zmarszczki i drobne linie na skórze.
Zastosowanie w preparatach: Kwas salicylowy jest stosowany w formułowaniu kremów, balsamów, szamponów, odżywek, kremów przeciwstarzeniowych, eksfoliatorów i innych produktów do pielęgnacji skóry i włosów.
Stosowany w leczeniu
Artykuły tematyczne
Co то jest „truskawkowa skóra” i jak ją leczyć?
```html„Truskawkowa skóra” to termin używany do opisu pojawienia się małych, wypukłych grudek lub plamek na skórze, które przypominają teksturę truskawki. Stan ten jest również znany jako „gęsia skórk...
Ostatnie produkty z tym składnikiem
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PHA
Lukrecja
Kaolin
AHA (Kwasy AHA)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PHA
PDRN (polinukleotydy)
Probiotyki/Fermenty
PHA
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
Oleje
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Green tea (Zielona herbata)
Ceramidy
PHA
Probiotyki/Fermenty
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Green tea (Zielona herbata)
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Niacinamid
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Green tea (Zielona herbata)
PHA
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
UV filter
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Wąkrotka azjatycka
Wąkrotka azjatycka
Ceramidy
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
Algi
Alergen
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
UV filter
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
PHA
Probiotyki/Fermenty
Polifenole
Resveratrol
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
PHA
Silicones
PDRN (polinukleotydy)
Skwalan
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Ceramidy
Niacinamid
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Oleje
Witamina E
UV filter
Niacinamid
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
AHA (Kwasy AHA)
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Omega fatty acids
Niacinamid
Oleje
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Mikroigły
Alergen
PDRN (polinukleotydy)
Silicones
Green tea (Zielona herbata)
Ceramidy
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Witamina C
PHA
Panthenol (Vitamin B5)
Probiotyki/Fermenty
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Omega fatty acids
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Lukrecja
Panthenol (Vitamin B5)
PHA
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
Ceramidy
Skwalan
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Lukrecja
Peptides (Peptydy)
PHA
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Witamina C
PDRN (polinukleotydy)





















