BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

BHA (Beta-hydroksykwasy) – to rodzaj kwasów złuszczających, znanych ze swojej zdolności do głębokiego przenikania w pory skóry dzięki rozpuszczalności w tłuszczach. Najbardziej znanym przedstawicielem tej grupy jest kwas salicylowy, który naturalnie występuje w korze wierzby, niektórych owocach i liściach roślin, jednak w kosmetykach stosowany jest zwykle w oczyszczonej, laboratoryjnej formie, aby zapewnić stabilność i bezpieczeństwo.

BHA stały się niezastąpione w pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i skłonnej do trądziku. Pomagają głęboko oczyszczać pory, zmniejszać zaskórniki, stany zapalne i niedoskonałości, nie naruszając przy tym naturalnej bariery ochronnej skóry. Dzięki zdolności do rozpuszczania sebum, BHA skutecznie usuwają jego nadmiar oraz martwe komórki naskórka z wnętrza porów, zapobiegając ich zatykaniu.

Historycznie kwas salicylowy był stosowany jako środek leczniczy już w czasach starożytnych — ekstrakty z kory wierzby wykorzystywano do łagodzenia bólu i stanów zapalnych. W nowoczesnej kosmetologii BHA stały się podstawą produktów przeznaczonych do walki z trądzikiem i nierówną strukturą skóry. Można je znaleźć w żelach oczyszczających, tonikach, serum, maskach oraz produktach punktowych.

Główne rodzaje BHA stosowane w kosmetykach to:

  • Kwas salicylowy — najważniejszy i najskuteczniejszy przedstawiciel BHA, znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych i regulujących wydzielanie sebum.

  • Betaina salicylowa — łagodniejsza alternatywa dla kwasu salicylowego, często stosowana w produktach dla skóry wrażliwej.

BHA oferują szereg kluczowych korzyści dla skóry:

Głębokie oczyszczanie porów. Dzięki rozpuszczalności w tłuszczach BHA przenikają do wnętrza porów, rozpuszczając nadmiar sebum i martwe komórki, co zapobiega powstawaniu wyprysków.

Zmniejszenie trądziku i stanów zapalnych. Kwas salicylowy działa przeciwzapalnie, pomagając redukować zaczerwienienia, podrażnienia i niedoskonałości skóry.

Wyrównanie kolorytu i struktury skóry. Regularne stosowanie BHA może zmniejszyć przebarwienia potrądzikowe i wygładzić powierzchnię skóry.

Kontrola wydzielania sebum. Pomagają zrównoważyć produkcję łoju, ograniczając nadmierne świecenie się skóry w ciągu dnia.

BHA często łączone są z AHA w formułach dla kompleksowego złuszczania — AHA działają na powierzchni, poprawiając teksturę skóry, podczas gdy BHA oczyszczają pory od środka. Takie połączenie zapewnia wszechstronny efekt odnowy skóry bez nadmiernego podrażnienia.

Popularny składniki z tej grupy aktywnych składników

Popularny składniki z tej grupy aktywnych składników

Bezpieczeństwa
EWG
Nazwa składnika
Bezpiecznie
1-3
1-3

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Bezpiecznie
1-3
1-3

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Całkiem bezpiecznie
1
1

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Bezpiecznie
1
1

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Średnie bezpiecznie
5-8
5-8

Alergen

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Bezpiecznie
1
1

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Produkty z tym składnikiem

Produkty z tym składnikiem

VT Cosmetics PDRN Grinding Cleansing Balm
VT Cosmetics PDRN Grinding Cleansing Balm
VT Cosmetics 🇰🇷Balsam hydrofilowy

Kofeina

Oleje

Skwalan

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

PHA

Green tea (Zielona herbata)

Ceramidy

Panthenol (Vitamin B5)

PDRN (polinukleotydy)

Probiotyki/Fermenty

COSRX The AHA 2 BHA 2 Blemish Treatment
COSRX The AHA 2 BHA 2 Blemish Treatment
Cosrx 🇰🇷Lotiony do twarzy

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Lukrecja

PHA

AHA (Kwasy AHA)

Biodance Caviar PDRN Mild Exfoliating Foam Cleanser
Biodance Caviar PDRN Mild Exfoliating Foam Cleanser
Biodance 🇰🇷Pianki do mycia twarzy

Kaolin

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

PDRN (polinukleotydy)

PHA

AHA (Kwasy AHA)

Dr. Althea 345 Relief Milky Cleansing Oil
Dr. Althea 345 Relief Milky Cleansing Oil
Dr.Althea 🇰🇷Olejek kosmetyczny

Green tea (Zielona herbata)

AHA (Kwasy AHA)

PHA

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Oleje

Witamina E

Probiotyki/Fermenty

Dr. Althea 345 Relief Daily Gel Cleanser
Dr. Althea 345 Relief Daily Gel Cleanser
Dr.Althea 🇰🇷Balsamy do demakijażu

Green tea (Zielona herbata)

AHA (Kwasy AHA)

PHA

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Ceramidy

Probiotyki/Fermenty

La Roche-Posay Effaclar Supramolecular Oil & Pores Jelly Cleanser
La Roche-Posay Effaclar Supramolecular Oil & Pores Jelly Cleanser
La Roche-Posay 🇫🇷Balsamy do demakijażu

Witamina E

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Niacinamid

AHA (Kwasy AHA)

Dr. Althea 345 Relief Spot Powder
Dr. Althea 345 Relief Spot Powder
Dr.Althea 🇰🇷Lotiony do twarzy

Oleje

UV filter

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

PHA

Wąkrotka azjatycka

AHA (Kwasy AHA)

Green tea (Zielona herbata)

Ceramidy

Panthenol (Vitamin B5)

medicube 3H Drying Lotion
medicube 3H Drying Lotion
Medicube 🇰🇷Lotiony do twarzy

Oleje

UV filter

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Niacinamid

Wąkrotka azjatycka

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Green tea (Zielona herbata)

Ceramidy

Alergen

Algi

Probiotyki/Fermenty

Dr. Althea Rapid Mild Acid Rescue Pore Pad
Dr. Althea Rapid Mild Acid Rescue Pore Pad
Dr.Althea 🇰🇷Płatki Złuszczająco-Nawilżające do Twarzy

Oleje

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

PHA

Niacinamid

AHA (Kwasy AHA)

Polifenole

Probiotyki/Fermenty

Resveratrol

Biodance Caviar PDRN Dual Gel Toner Pads
Biodance Caviar PDRN Dual Gel Toner Pads
Biodance 🇰🇷Płatki Złuszczająco-Nawilżające do Twarzy

Silicones

Skwalan

PHA

Niacinamid

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

AHA (Kwasy AHA)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Panthenol (Vitamin B5)

PDRN (polinukleotydy)