sodium stearoyl glutamate

Nazwa składnika:
sodium stearoyl glutamate
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Numer CAS:
#68187-32-6
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
Stearoylowy glutaminian sodu jest solą kwasu glutaminowego. W kosmetyce S.S. jest stosowany jako składnik antyoksydacyjny i emolientowy, a także do emulgowania i oczyszczania. Sodium stearoyl glutamate to syntetyczny lub pochodzenia zwierzęcego składnik, który jest dodawany do kosmetyków w celu kondycjonowania skóry lub działa jako emulgator, utrzymujący mieszanie formuł olejowo-wodnych.
W większych ilościach działa jako środek powierzchniowo czynny, zwykle z innymi środkami czyszczącymi; był jednak częściej używany ze względu na swoje właściwości zmiękczające skórę i emulgujące.
Pod względem chemicznym stearoiloglutaminian sodu należy do grupy aminokwasów, ponieważ część glutaminianu (nie mylić z glutenem białkowym) pochodzi z aminokwasu znanego jako kwas glutaminowy, który poprawia nawilżenie skóry. Część sodowa sprawia, że jest to sól aminokwasowa, a podobnie jak podobne składniki z tej grupy aminokwasów uważane są za niedrażniące.
Poziomy wykorzystania glutaminianu stearoilu sodu w kosmetykach wahają się od 0,03–2%, przy czym ilości powyżej 1% są bardziej prawdopodobne w produktach bez spłukiwania.
Składnik ten został uznany za bezpieczny jako stosowany w kosmetykach; jednak istnieje jeden opis przypadku osoby, która miała kontaktowe zapalenie skóry z podrażnienia wywołane produktem bez spłukiwania, który zawierał 1% glutaminianu stearoilu sodu. Nie było jasne, czy reakcja mogła być spowodowana połączeniem tego składnika z innym środkiem powierzchniowo czynnym/konserwującym, a ponadto przedmiotowy produkt zawierał związki zapachowe, o których wiadomo, że wywołują podrażnienia.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Probiotyki/Fermenty
UV filter
Wąkrotka azjatycka
Kofeina
Niacinamid
Retinol (Witamina A)
Witamina E
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Witamina C
PDRN (polinukleotydy)
Ceramidy
Oleje
Silicones
Alergen
Witamina E
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Collagen
Omega fatty acids
Panthenol (Vitamin B5)
Skwalan
Niacinamid
Mushrooms
Wąkrotka azjatycka
Collagen
UV filter
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Panthenol (Vitamin B5)
Silicones
Ceramidy
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Ceramidy
Witamina E
Silicones
Ceramidy
UV filter
Probiotyki/Fermenty
Silicones
AHA (Kwasy AHA)
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Niacinamid
Witamina C
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Alergen
Witamina E
Skwalan
Silicones
Niacinamid
Oleje
Peptides (Peptydy)
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina E
Skwalan
Oleje
Green tea (Zielona herbata)
Peptides (Peptydy)
Wąkrotka azjatycka
PDRN (polinukleotydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
Oleje
Alergen
Green tea (Zielona herbata)
Niacinamid
PDRN (polinukleotydy)
UV filter
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Witamina E
Oleje
Skwalan
Niacinamid
Lukrecja
Retinol (Witamina A)
Kofeina
Peptides (Peptydy)
PDRN (polinukleotydy)
Collagen
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina E
Silicones
Oleje
Niacinamid
Skwalan
Peptides (Peptydy)
PDRN (polinukleotydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Niacinamid
UV filter
Silicones
Witamina E
UV filter
Wąkrotka azjatycka
Oleje
Lukrecja
Silicones
Witamina E
Alergen















