Carthamus tinctorius seed oil

Nazwa składnika:

Carthamus tinctorius seed oil

Bezpieczeństwa:

Bezpiecznie

Główne funkcje:

Antyoksydanty

Emolienty

Poziom bezpieczeństwa EWG:

01

Aktywne komponenty:

Oleje

Komedogenność: 0

Opis

Opis

Olej krokoszowy jest półsuchym olejem tłuszczowym otrzymywanym z nasion krokosza barwierskiego (Carthamus tinctoria) - rocznej ciernistej krzewinki uprawianej w suchych regionach leśno-stepowych. Nasiona zawierają 25-30% oleju tłuszczowego. W produktach kosmetycznych olej krokoszowy może z powodzeniem zastąpić olej mineralny. Skład w dużej mierze zależy od technologii produkcji. Olej uzyskany w wyniku tłoczenia charakteryzuje się wysoką zawartością (do 75%) kwasu linolowego. W odmianach M.s. pozyskanych metodą ekstrakcji przeważa kwas oleinowy, co zwiększa jego odporność na utlenianie. Ma działanie zmiękczające i nawilżające, wzmacniające i odżywiające skórę, normalizuje funkcje komórkowe, poprawia krążenie krwi, ma działanie przeciwzapalne, wysoką zdolność zatrzymywania i regulowania wilgoci. Wzmacniacz, przewodnik innych składników kosmetyków w głębsze warstwy skóry. Znajduje zastosowanie w szerokiej gamie produktów kosmetycznych: skóra, włosy, opalenizna i kosmetyki dekoracyjne.

Ostatnie produkty z tym składnikiem

Ostatnie produkty z tym składnikiem

Coco & Eve Like A Virgin Miracle Hair Elixir
Coco & Eve Like A Virgin Miracle Hair Elixir
Coco & Eve 🇺🇸Esencja do włosów

Oleje

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Silicones

Witamina E

Alergen

Avene Cleanance Hydra Soothing Cream
Avene Cleanance Hydra Soothing Cream
Avene 🇫🇷Krem do twarzy

Oleje

Silicones

Witamina E

KIKO Milano Instamoisture foundation SPF 25
KIKO Milano Instamoisture foundation SPF 25
Kiko Milano 🇮🇹Baza pod makijaż

Silicones

UV filter

Oleje

Witamina E

Aloes

Some By Mi Beta Panthenol Repair Body Cream
Some By Mi Beta Panthenol Repair Body Cream
Some By Mi 🇰🇷Krem do ciała

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

Silicones

Oleje

Witamina E

Probiotyki/Fermenty

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Allies of Skin Vitamin C & Omegas Cleansing Balm
Allies of Skin Vitamin C & Omegas Cleansing Balm
Allies of Skin 🇸🇬Balsam hydrofilowy

Witamina C

Witamina E

Oleje

Kiehl's Milk Peel Toner
Kiehl's Milk Peel Toner
Kiehl's 🇺🇸Tonik do twarzy

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Oleje

Skwalan

Witamina E

AHA (Kwasy AHA)

Avene Hydrance Rich Hydrating Cream
Avene Hydrance Rich Hydrating Cream
Avene 🇫🇷Krem do twarzy

Oleje

Silicones

Allies Of Skin Molecular Silk Amino Hydrating Cleanser
Allies Of Skin Molecular Silk Amino Hydrating Cleanser
Allies of Skin 🇸🇬Balsamy do demakijażu

Witamina C

AHA (Kwasy AHA)

Oleje

Witamina E

Green tea (Zielona herbata)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Probiotyki/Fermenty

Avene Cleance Hydra Soothing Cream
Avene Cleance Hydra Soothing Cream
Avene 🇫🇷Krem do twarzy

Oleje

Silicones

Dr. Jart+ Ctrl-A Teatreement Soothing Spot
Dr. Jart+ Ctrl-A Teatreement Soothing Spot
Dr. Jart+ 🇰🇷Lotiony do twarzy

Algi

Wąkrotka azjatycka

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Ceramidy

Lukrecja

Oleje

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Aloes

Omega fatty acids

Green tea (Zielona herbata)

UV filter

Niacinamid

Collagen

Dr. Jart+ Ctrl-A Teatreement Toner
Dr. Jart+ Ctrl-A Teatreement Toner
Dr. Jart+ 🇰🇷Toniki do twarzy

Wąkrotka azjatycka

AHA (Kwasy AHA)

Algi

Ceramidy

Lukrecja

Oleje

Aloes

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Witamina E

Green tea (Zielona herbata)

Niacinamid

UV filter

Omega fatty acids

Recenzje

Recenzje

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować.