.jpg)
Oleje
Olejki to jedna z najcenniejszych grup składników w kosmetyce, znana ze swoich właściwości odżywczych, nawilżających i ochronnych. Zawierają naturalne lipidy, kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, witaminy (szczególnie A, E, F) oraz fitoskładniki, które wspierają barierę ochronną skóry i zapobiegają utracie wilgoci. Dzięki temu olejki pomagają regenerować suchą, podrażnioną lub odwodnioną skórę, nadając jej miękkość, elastyczność i zdrowy wygląd.
W kosmetologii stosuje się oleje roślinne, olejki eteryczne i oleje mineralne.
Oleje roślinne (np. arganowy, jojoba, migdałowy, oliwkowy, kokosowy, z dzikiej róży) pozyskiwane są z nasion, owoców lub orzechów. Mają skład zbliżony do lipidów ludzkiej skóry, łatwo się wchłaniają, wygładzają i odżywiają.
Olejki eteryczne to skoncentrowane substancje aromatyczne używane w niewielkich ilościach, nadają kosmetykom zapach i często działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie lub uspokajająco (np. lawendowy, z drzewa herbacianego, różany).
Oleje mineralne (np. parafinowy, wazelinowy) tworzą ochronny film, który ogranicza utratę wody, i są często stosowane w kremach do bardzo suchej skóry.
Olejki to uniwersalne składniki występujące w kremach, serum, balsamach, maskach i produktach do masażu. W zależności od rodzaju oleju mogą zapewniać lekkie nawilżenie lub głębokie odżywienie, wspierać elastyczność skóry, łagodzić podrażnienia i dodawać naturalnego blasku.
Mimo że oleje są składnikami naturalnymi, warto dobrać je do typu skóry — cięższe mogą nie być odpowiednie dla skóry tłustej lub trądzikowej, natomiast lekkie oleje suche (np. z pestek winogron, skwalan) doskonale sprawdzają się przy cerze mieszanej. Stosowane z umiarem, odpowiednio dobrane oleje doskonale wspierają zdrowie skóry i włosów.
Popularny składniki z tej grupy aktywnych składników
Oleje
# Numer CAS: 194043-92-0
# Numer CAS: 8001-21-6
# Numer CAS: 61791-12-6
# Numer CAS: 223747-87-3
# Numer CAS: 90045-98-0
Oleje
# Numer CAS: 8001-25-0
# Numer CAS: 128497-20-1
# Numer CAS: 8042-47-5
# Numer CAS: 8024-22-4
# Numer CAS: 8007-69-0
# Numer CAS: 8001-31-8
Oleje
# Numer CAS: 8024-32-6
# Numer CAS: 61788-85-0
Green tea (Zielona herbata)
Oleje
Oleje
Alergen
# Numer CAS: 91722-69-9 / 8022-15-9 / 93455-96-0 / 93455-97-1 / 92623-76-2 / 84776-65-8 / 8000-28-0 / 90063-37-9
Oleje
# Numer CAS: 97593-45-8
Produkty z tym składnikiem
Polifenole
Propolis / Miód
Witamina C
Witamina E
Oleje
UV filter
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Green tea (Zielona herbata)
Egzosomy
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Lukrecja
Oleje
Skwalan
Witamina E
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Collagen
Algi
PDRN (polinukleotydy)
Witamina E
Skwalan
Oleje
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Propolis / Miód
Collagen
Mikroigły
Oleje
Witamina E
UV filter
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Green tea (Zielona herbata)
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
PDRN (polinukleotydy)
Probiotyki/Fermenty
Kofeina
Oleje
Skwalan
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PHA
UV filter
Probiotyki/Fermenty
Witamina C
Alergen
Retinol (Witamina A)
Witamina E
Skwalan
Oleje
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Collagen
Lukrecja
Witamina C
Retinol (Witamina A)
Oleje
Witamina E
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Green tea (Zielona herbata)
Mushrooms
Algi
Lukrecja
Aloes
Oleje
Witamina E
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Ceramidy
Collagen
PDRN (polinukleotydy)
Alergen
Witamina E
Skwalan
UV filter
Oleje
PHA
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Oleje
Inne aktywne składniki


















































