phytosphingosine

Nazwa składnika:
phytosphingosine
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Numer CAS:
#554-62-1
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
Fitosfingozyna jest produktem rozpadu ceramidów, występującym w dużych ilościach w warstwie rogowej skóry. Naturalny składnik aktywny, który działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, stosowany jest w produktach przeciwtrądzikowych. Odbudowuje warstwę hydrolipidową na powierzchni skóry. Ceramid 3-ceramid fitosfingozyna bierze udział w tworzeniu warstwy bariery lipidowej skóry filmu hydrolipidowego.
Fitosfigozyna to długołańcuchowy, złożony alkohol tłuszczowy, który naturalnie występuje w górnych warstwach skóry. Jest niezbędnym elementem utrzymania naturalnego czynnika nawilżającego skóry (NMF) dla ogólnego zdrowia skóry. Jest także podstawowym składnikiem niektórych ceramidów, które są częścią struktury skóry.
Fitosfigozyna w produktach do pielęgnacji skóry do stosowania miejscowego pomaga uzupełnić barierę ochronną skóry, zapewniając bardziej młodzieńczy wygląd. Ostatnie badania pokazują również, że fitospingozyna może działać uspokajająco na skórę, pomagając zmniejszyć zaczerwienienie i wrażliwość.
Ponieważ składnik ten występuje naturalnie w skórze i jest niezbędny dla jej zdrowego wyglądu, jest uważany za bezpieczny w kosmetykach, gdzie stężenie rzadko przekracza 1%. Rzeczywiście, kwoty tak niskie jak 0,05% są uważane za skuteczne.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
PDRN (polinukleotydy)
Silicones
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Ceramidy
Witamina E
Azulen
Silicones
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Peptides (Peptydy)
Omega fatty acids
Oleje
Skwalan
UV filter
Green tea (Zielona herbata)
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
PHA
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Witamina C
Alergen
Kaolin
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Skwalan
PDRN (polinukleotydy)
Witamina C
Silicones
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Witamina E
Skwalan
Niacinamid
Ceramidy
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Witamina C
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Ceramidy
Oleje
Witamina E
Panthenol (Vitamin B5)
Silicones
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Ceramidy
Witamina E
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Omega fatty acids
PDRN (polinukleotydy)
Algi
Oleje
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Collagen
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Polifenole
Aloes
PDRN (polinukleotydy)
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Lukrecja
Alergen
Skwalan
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Lukrecja
UV filter
Niacinamid
Oleje
Ceramidy
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)















