resorcinol

Nazwa składnika:
resorcinol
Bezpieczeństwa:
Jest zastrzeżenie
Numer CAS:
#108-46-3
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
09
Opis
Rezorcyna to środek antyseptyczny i keratolityczny szeroko stosowany w dermatologii. Jej główną funkcją jest zmiękczanie i usuwanie zrogowaciałych warstw skóry, co pomaga oczyszczać pory i odnawiać naskórek. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym jest skuteczna w walce z trądzikiem, łojotokowym zapaleniem skóry i innymi schorzeniami, którym towarzyszy nadmierne łuszczenie lub rogowacenie skóry.
Rezorcyna jest stosowana w leczeniu trądziku, łojotokowego zapalenia skóry, egzemy, łuszczycy oraz innych chorób skóry. Stosuje się ją również do usuwania odcisków, modzeli i brodawek. Działanie rezorcyny polega na usuwaniu twardej, łuszczącej się lub szorstkiej skóry.
Niektóre preparaty są dostępne wyłącznie na receptę. Ten produkt występuje w formie kremu.
Przed użyciem Podejmując decyzję o zastosowaniu leku, należy rozważyć ryzyko i korzyści. Decyzję tę podejmuje się wspólnie z lekarzem. Należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:
Alergie: Poinformuj lekarza o wszelkich nietypowych lub alergicznych reakcjach na ten lek, inne leki, pokarmy, barwniki lub konserwanty.
Pediatria: Rezorcyna może wchłaniać się przez skórę, dlatego nie należy jej stosować na dużych powierzchniach ciała niemowląt i dzieci. Nie stosować na rany, gdyż może to spowodować methemoglobinemię (chorobę krwi).
Geriatria: Nie spodziewa się szczególnych problemów u osób starszych, choć wiele leków nie było badanych oddzielnie w tej grupie wiekowej.
Interakcje: Poinformuj lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach (na receptę i bez). Skonsultuj używanie alkoholu i tytoniu.
Artykuły tematyczne
Rezorcyna na przebarwienia
Rezorcyna to wszechstronna substancja chemiczna, dobrze znana ze swojej skuteczności w kosmetologii, zwłaszcza w leczeniu różnorodnych problemów skórnych oraz promowaniu jej gładkości i zdrowia. Ten b...
Ostatnie produkty z tym składnikiem
AHA (Kwasy AHA)
Silicones
Alergen
Oleje
Wąkrotka azjatycka
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina C
Lukrecja
Silicones
Witamina E
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Skwalan
Witamina F
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Alergen
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Bakuchiol
Aloes
Witamina F
Skwalan
Lukrecja
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Skwalan
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
Niacinamid
UV filter
Alergen
PHA
Probiotyki/Fermenty
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Witamina E
Niacinamid
UV filter
Lukrecja
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Oleje
Witamina C
Witamina F
Omega fatty acids
UV filter
Witamina E
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Lukrecja
Silicones
Witamina C
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Witamina E
UV filter
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Mushrooms
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina C
Algi
Omega fatty acids
Witamina E
Niacinamid
Alergen
Propolis / Miód
Silicones
Bakuchiol
Witamina C
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Witamina E
UV filter
Lukrecja
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Retinol (Witamina A)
Oleje
Silicones
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina C
Skwalan
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
UV filter
Retinol (Witamina A)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Silicones
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Witamina E
UV filter
Algi
Lukrecja
Witamina E
UV filter
Skwalan
Lukrecja
Oleje
Algi
Witamina E
Panthenol (Vitamin B5)

![[LEVERO] Coloring Shampoo](/cdn/safetymakeup-product_images/levero-coloring-shampoo-pdHwpMQ.webp)














