serine

Nazwa składnika:
serine
Bezpieczeństwa:
Całkiem bezpiecznie
Numer CAS:
#56-45-1
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
SERYNA to aminokwas stosowany jako składnik nawilżający w emulsjach kosmetycznych. Działanie biologiczne ma charakter immunomodulujący, co poprawia strukturę skóry.
Seryna to drobnocząsteczkowy, nieistotny aminokwas, prekursor glicyny, biorący udział w syntezie kolagenu. Wchodzi także w skład niezbędnych NMF (naturalnych czynników nawilżających), zapobiegających przeznaskórkowej utracie wody.
L-seryna jest integralnym składnikiem poszczególnych fosfolipidów (związków tłuszczowych, np. fosfatydyloseryny), niezbędnych składników błon komórkowych. Fosfatydyloseryna zwiększa produkcję prokolagenu i hamuje enzym niszczący kolagen zwany MMP-1.
Ponadto l-seryna jest z kolei potrzebna do produkcji kolejnego aminokwasu, tryptofanu, który przyspiesza proces gojenia się ran i regenerację skóry. To prosta, naturalna cząsteczka zaangażowana w liczne procesy zachodzące w skórze, zapewniająca optymalne nawilżenie, poprawiająca zawartość włókien skórnych i stymulująca gojenie.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Silicones
Oleje
Peptides (Peptydy)
Skwalan
Azulen
Probiotyki/Fermenty
Omega fatty acids
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina E
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
PDRN (polinukleotydy)
Algi
Ceramidy
Lukrecja
Silicones
Oleje
Alergen
Polifenole
Witamina E
Retinol (Witamina A)
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Collagen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Peptides (Peptydy)
Alergen
Kofeina
Witamina E
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Silicones
Peptides (Peptydy)
Witamina E
Green tea (Zielona herbata)
Collagen
Peptides (Peptydy)
Witamina E
AHA (Kwasy AHA)
Probiotyki/Fermenty
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Witamina E
Alergen
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
PDRN (polinukleotydy)
Algi
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Oleje
Polifenole
Mushrooms
Green tea (Zielona herbata)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Wąkrotka azjatycka
Egzosomy
Algi
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Alergen
Niacinamid
Probiotyki/Fermenty
PDRN (polinukleotydy)
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
PHA
Peptides (Peptydy)
Skwalan
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Retinol (Witamina A)
Green tea (Zielona herbata)
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Probiotyki/Fermenty
Witamina E
Alergen
Oleje
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
Oleje
Silicones
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Alergen
UV filter
PDRN (polinukleotydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
Oleje
Witamina E
Peptides (Peptydy)
Propolis / Miód
Niacinamid
UV filter
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Oleje
Silicones
Peptides (Peptydy)
Witamina E
Kofeina
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Oleje
Probiotyki/Fermenty
AHA (Kwasy AHA)
Witamina E
Alergen
Algi















