Adenosine

Nazwa składnika:
Adenosine
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Numer CAS:
#58-61-7
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
ADENOZYNA jest nukleozydem składającym się z azotowej zasady adeniny i pięciowęglowego cukru rybozy. Powstaje podczas rozpadu kwasów nukleinowych i nukleotydów adenylowych. Podczas deaminacji A. powstaje inozyna. Badania nad nałożeniem go na naszą twarz są również obiecujące i jak dotąd pokazują kilka rzeczy: może pomóc w gojeniu się ran, jest dobrym środkiem przeciwzapalnym, może nawet pomóc w produkcji kolagenu przez skórę oraz poprawić jędrność i elastyczność skóry.
Adenozyna to rozpuszczalny w wodzie składnik pochodzący z drożdży, który działa jako dobry środek łagodzący i regenerujący skórę. Ma udowodnione działanie przeciwzmarszczkowe i jest bezpiecznym, korzystnym składnikiem, z którego mogą korzystać wszystkie rodzaje skóry. Badania wskazują również na duży potencjał właściwości kojących.
Jedną ze szczególnie wyjątkowych właściwości adenozyny jest to, że jest ona naturalnym składnikiem organizmu, a jej receptory zostały specjalnie zidentyfikowane w komórkach skóry, co pozwala na bezpośrednie połączenie i imponującą skuteczność przy stosowaniu miejscowym.
W jednym badaniu (prowadzonym przez L’Oreal) adenozyna wykazała skuteczność już w stężeniu 0,1% w poprawie głębokich zmarszczek w okolicy okołooczodołowej (np.
W 2020 roku Panel Ekspertów ds. Bezpieczeństwa Składników Kosmetycznych stwierdził, że adenozyna jest bezpieczna w stężeniach do 1% w produktach do pielęgnacji skóry.
Adenozyna jest opisana jako biały, bezwonny, krystaliczny proszek w swojej surowej postaci.
Stosowany w leczeniu
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Green tea (Zielona herbata)
Egzosomy
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Oleje
Lukrecja
Skwalan
Witamina E
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Probiotyki/Fermenty
Collagen
Ceramidy
Oleje
PDRN (polinukleotydy)
Skwalan
Witamina E
Algi
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Propolis / Miód
Collagen
Oleje
Mikroigły
UV filter
Witamina E
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Algi
Niacinamid
Witamina E
Peptides (Peptydy)
Probiotyki/Fermenty
Witamina C
Alergen
Oleje
Retinol (Witamina A)
Skwalan
Witamina E
Niacinamid
UV filter
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
PDRN (polinukleotydy)
Ceramidy
Azulen
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Peptides (Peptydy)
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
PDRN (polinukleotydy)
Ceramidy
Silicones
Witamina E
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Witamina E
Mushrooms
Oleje
Lukrecja
Algi
Aloes
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Panthenol (Vitamin B5)
Alergen
Algi
Aloes
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
PDRN (polinukleotydy)
Alergen
Algi
Niacinamid
Aloes
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina E
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Mikroigły
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Niacinamid
















