beta-carotene

Nazwa składnika:
beta-carotene
Bezpieczeństwa:
Całkiem bezpiecznie
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Aktywne komponenty:
Retinol (Witamina A)Opis
Karoten - inaczej beta-karoten - ciemne rubinowe kryształy, dobrze rozpuszczalne w chloroformie, dwusiarczku węgla, benzenie, gorzej - w eterze, tłuszczach, olejach. Pod wpływem tlenu lub ogrzewania w obecności powietrza stopniowo utlenia się i odbarwia.
Główny karotenoid roślin zielonych i brązowych wodorostów morskich. W organizmie człowieka i zwierząt następuje oksydacyjne rozszczepienie cząsteczki b-karotenu na dwie symetryczne połówki, w wyniku czego powstają 2 cząsteczki retinolu (witaminy A). Wykazano, że b-karoten poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, może chronić skórę zwierząt przed rozwojem nowotworów wywołanych przez UV i substancje chemiczne, będąc skutecznym antyoksydantem. Na skalę przemysłową b-karoten pozyskiwany jest mikrobiologicznie z odpadów przemysłu skrobiowego i młynarskiego, a także syntetyzowany z pochodnych witaminy A. W kosmetyce stosowany jest jako antyoksydant w produktach do pielęgnacji skóry i włosów, w kosmetykach dekoracyjnych.
Tworzenie preparatów z b-karotenem wymaga uwagi, ponieważ barwi on skórę na żółto, a odbarwienie b-karotenu często prowadzi do utraty aktywności. Zgodnie z rozporządzeniem UE 1223/2009 i TR TSOO jest dopuszczony do stosowania w kosmetykach bez ograniczeń jako pomarańczowy barwnik CI 40800. Zarejestrowany jako dodatek do żywności E160a.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Skwalan
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Peptides (Peptydy)
Oleje
Collagen
Silicones
Mikroigły
Retinol (Witamina A)
Probiotyki/Fermenty
Wąkrotka azjatycka
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina C
Retinol (Witamina A)
Omega fatty acids
Witamina E
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Retinol (Witamina A)
Witamina E
Witamina C
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Oleje
Silicones
Retinol (Witamina A)
Witamina E
Skwalan
Niacinamid
Egzosomy
Peptides (Peptydy)
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Retinol (Witamina A)
Witamina E
Witamina C
Skwalan
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Retinol (Witamina A)
PHA
Witamina E
Omega fatty acids
Skwalan
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Peptides (Peptydy)
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Retinol (Witamina A)
Omega fatty acids
Witamina E
PHA
Retinol (Witamina A)
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Skwalan
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Niacinamid
Alergen
Wąkrotka azjatycka
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Panthenol (Vitamin B5)
Witamina E
PHA
Green tea (Zielona herbata)
Alergen
Skwalan
Witamina C
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Peptides (Peptydy)
UV filter
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Retinol (Witamina A)
Witamina E
Algi
Skwalan
Niacinamid
Aloes
Kofeina
Peptides (Peptydy)
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Retinol (Witamina A)
Witamina E
Ceramidy
Polifenole
AHA (Kwasy AHA)
Retinol (Witamina A)
Peptides (Peptydy)
Aloes
PDRN (polinukleotydy)
Algi
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Panthenol (Vitamin B5)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Silicones
Collagen
Retinol (Witamina A)
AHA (Kwasy AHA)
Alergen
Silicones
Oleje
Alergen
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Lukrecja
Oleje
Retinol (Witamina A)
Witamina E
Alergen
Oleje
Retinol (Witamina A)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
HCA kwasy
Skwalan
Alergen
Witamina C
Panthenol (Vitamin B5)
UV filter
Propolis / Miód
Retinol (Witamina A)
Oleje
Omega fatty acids
Wąkrotka azjatycka
Witamina E















