disodium

Nazwa składnika:
disodium
Bezpieczeństwa:
Dopuszczalny
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Opis
DINODIUM EDTA – sól disodowa diwodorku etylenodiaminotetraoctanu, substancja kompleksująca. Tworzy silne kompleksy z kationami metali ciężkich, usuwając je ze „środowiska wodnego”. Stosowany jest w kosmetyce do produkcji preparatów do pielęgnacji skóry i włosów do zmiękczania środowiska wodnego, wiązania jonów metali dwuwartościowych, przede wszystkim wapnia i magnezu. Sam EDTA DISODOWY ma niską toksyczność. Jeśli technologia produkcji zostanie naruszona, może potencjalnie zawierać dioksan, który jest najsilniejszym czynnikiem rakotwórczym. Ponadto, ponieważ wiąże się z jonami metali, zapobiega gromadzeniu się metali na skórze, skórze głowy lub włosach. Ponieważ jednak disodowy EDTA działa również jako środek wzmacniający wchłanianie produktu, należy zachować ostrożność w przypadku całej formuły, jeśli zawiera jakiekolwiek inne potencjalnie szkodliwe substancje chemiczne/składniki, które mogą swobodnie wchłaniać się w skórę poprzez „pomoc” disodowego EDTA. Na marginesie: chociaż disodowy EDTA jest zatwierdzony do użytku komercyjnego przez społeczeństwo, kilka krajów, w tym Australia i niektóre części Europy, zakazało stosowania tego składnika ze względu na potencjalne problemy zdrowotne wynikające z nadmiernego narażenia. Dla większości ludzi produkty zawierające sól wapniowo-disodową EDTA wydają się być bezpieczne. Chociaż wiele pakowanych produktów spożywczych zawiera ten środek konserwujący, szybkość wchłaniania doustnej soli wapniowo-disodowej EDTA jest minimalna. Twój przewód pokarmowy faktycznie wchłania nie więcej niż 5%
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Silicones
Bakuchiol
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen
Witamina E
Lukrecja
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Mushrooms
Witamina E
PDRN (polinukleotydy)
Algi
Wąkrotka azjatycka
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Niacinamid
Collagen
Oleje
Aloes
Probiotyki/Fermenty
Lukrecja
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PHA
Omega fatty acids
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Probiotyki/Fermenty
Witamina E
Collagen
Skwalan
Peptides (Peptydy)
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
HCA kwasy
Oleje
Witamina E
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Green tea (Zielona herbata)
Probiotyki/Fermenty
Oleje
Wąkrotka azjatycka
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Silicones
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Mushrooms
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Kofeina
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
PHA
Ceramidy
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Kaolin
Niacinamid
Witamina E
Lukrecja
PDRN (polinukleotydy)
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Niacinamid
Oleje
Alergen
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Probiotyki/Fermenty
Collagen
Niacinamid
Oleje
Algi
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Mushrooms
Probiotyki/Fermenty
Green tea (Zielona herbata)
Oleje
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
PHA
Wąkrotka azjatycka
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Green tea (Zielona herbata)
Kofeina
PDRN (polinukleotydy)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
Alergen
Algi
Silicones
Polifenole
Panthenol (Vitamin B5)
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Witamina E
UV filter
PDRN (polinukleotydy)
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Collagen















