niacinamide

Nazwa składnika:
niacinamide
Bezpieczeństwa:
Całkiem bezpiecznie
Numer CAS:
#98-92-0
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Aktywne komponenty:
NiacinamidKomedogenność: 0
Opis
NIACINAMIDE to heterocykliczny amid aromatyczny, jedna z form witaminy B. Biały krystaliczny proszek bez zapachu. Łagodny, niedrażniący składnik kosmetyczny o wielu zaletach w poprawie wyglądu skóry, fotouszkodzonej i problematycznej. Stosowanie N. poprawia ogólny wygląd skóry przy przebarwieniach, uogólnionych defektach skórnych, oparzeniach, cerze problematycznej, zmiękcza i wyrównuje koloryt skóry ze zmarszczkami. Stymuluje syntezę kolagenu i wytwarza ceramidy. W kosmetyce stosuje się chemię przemysłową - salicylan niacynamidu, mleczan niacynamidu, hydroksybenzoesan niacynamidu itp. jako środki kondycjonujące.
Forma witaminy B3, pojawia się w organizmie, gdy wchłania więcej niacyny niż potrzebuje. Witaminę można znaleźć w różnych produktach spożywczych, takich jak fasola, ryby, jajka i mięso.
W kosmetyce niacynamid stosuje się w celu poprawy kolorytu i tekstury skóry. Niektóre badania sugerują, że niacynamid może poprawić elastyczność skóry, zmniejszyć trądzik i prawdopodobnie trądzik różowaty poprzez zmniejszenie stanu zapalnego. Niacynamid może nawet zwiększać skuteczność filtrów przeciwsłonecznych, zwiększając ochronę przed wolnymi rodnikami.
Stosowanie kremów z niacynamidem najlepiej zacząć od niewielkiej ilości, aby zobaczyć reakcję skóry, ponieważ może powodować zaczerwienienie, łuszczenie się, zawsze najpierw skonsultuj się ze specjalistą,
Niacynamid można stosować z innymi witaminami, takimi jak witamina E, C, aby poprawić blask skóry.
Stosowany w leczeniu
Artykuły tematyczne
Czy niacynamid pomaga na trądzik?
Jeśli chodzi o usuwanie wyprysków lub leczenie blizn potrądzikowych, dermatolodzy zawsze zalecają indywidualną konsultację w celu ustalenia, jakie składniki aktywne są odpowiednie dla Twojej skóry, zw...
Ostatnie produkty z tym składnikiem
Bakuchiol
Peptides (Peptydy)
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Skwalan
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Witamina E
Silicones
Collagen
Panthenol (Vitamin B5)
Bakuchiol
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Witamina E
Silicones
Collagen
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Collagen
Peptides (Peptydy)
Skwalan
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Witamina E
Wąkrotka azjatycka
Oleje
Silicones
Alergen
Panthenol (Vitamin B5)
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Polifenole
Algi
Niacinamid
Aloes
PDRN (polinukleotydy)
Oleje
Wąkrotka azjatycka
Collagen
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Niacinamid
PHA
Omega fatty acids
Witamina E
Lukrecja
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Peptides (Peptydy)
AHA (Kwasy AHA)
HCA kwasy
Skwalan
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Witamina E
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Collagen
PDRN (polinukleotydy)
Ceramidy
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Alergen
Green tea (Zielona herbata)
Ceramidy
Panthenol (Vitamin B5)
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Witamina E
PDRN (polinukleotydy)
Oleje
Alergen
Green tea (Zielona herbata)
Ceramidy
Kofeina
Peptides (Peptydy)
Mushrooms
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Oleje
Silicones
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
PHA
Witamina E
Kaolin
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
PDRN (polinukleotydy)
Oleje
Lukrecja
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Skwalan
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
PHA
Witamina E
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Lukrecja
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
Alergen
Oleje
Probiotyki/Fermenty
Collagen
AHA (Kwasy AHA)
Niacinamid
Green tea (Zielona herbata)
Panthenol (Vitamin B5)
Peptides (Peptydy)
PDRN (polinukleotydy)
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Silicones
Panthenol (Vitamin B5)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
UV filter
Alergen
Algi
Witamina E
Polifenole
Oleje





















