propylene glycol dicaprylate

Nazwa składnika:
propylene glycol dicaprylate
Bezpieczeństwa:
Bezpiecznie
Główne funkcje:
Poziom bezpieczeństwa EWG:
01
Komedogenność: 1
Opis
Dikaprynian/dikaprynian glikolu propylenowego jest pochodną glikolu propylenowego i jest estrem glikolu propylenowego i kwasów tłuszczowych; jest to mieszanina dikaprylanu glikolu propylenowego i dikaprynianu glikolu propylenowego. Jednak związek ten różni się znacznie od glikolu propylenowego i jest wyłącznie środkiem kondycjonującym skórę, który wykorzystuje składniki kwasów tłuszczowych do utrzymania i poprawy nawilżenia i sprężystości komórek skóry, łącząc się z białkami w celu promowania zdrowia skóry, zgodnie z badaniami. Dikaprylan/dikaprynian glikolu propylenowego jest stosowany w produktach do pielęgnacji skóry i kosmetykach jako składnik środków nawilżających, oczyszczających, zapachowych i kosmetyków, takich jak podkłady i pomadki. Dikaprylan/dikaprynian glikolu propylenowego został zatwierdzony przez FDA jako bezpośredni dodatek do żywności, a także zatwierdzony przez CIR. Według bazy danych kosmetyków, dikaprylan/dikaprynian glikolu propylenowego jest składnikiem umiarkowanie niebezpiecznym. Badania nad podrażnieniami skóry, przeprowadzone przez panel CIR, wykazały, że dikaprylan/dikaprynian glikolu propylenowego powoduje minimalne podrażnienie lub nie powoduje go wcale, a także wykazuje negatywne działanie komedogenne. Jednak dikaprylan/dikaprynian glikolu propylenowego jest uważany za środek zwiększający penetrację i może zwiększać penetrację innych substancji chemicznych przez skórę. Użytkownicy powinni zachować ostrożność podczas stosowania produktów i formuł zawierających ten składnik w połączeniu z innymi składnikami, które są ograniczone ze względu na niskie wchłanianie przez skórę.
Ostatnie produkty z tym składnikiem
AHA (Kwasy AHA)
Witamina C
UV filter
Witamina E
Algi
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Niacinamid
UV filter
Witamina E
Kaolin
Silicones
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Alergen
Peptides (Peptydy)
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Ceramidy
PDRN (polinukleotydy)
Oleje
Green tea (Zielona herbata)
Peptides (Peptydy)
Witamina E
UV filter
Algi
Witamina C
Lukrecja
Silicones
UV filter
Witamina E
Niacinamid
Ceramidy
AHA (Kwasy AHA)
Kaolin
UV filter
Witamina E
Witamina C
AHA (Kwasy AHA)
Witamina C
Witamina E
Retinol (Witamina A)
AHA (Kwasy AHA)
PHA
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Oleje
Alergen
Kaolin
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Witamina E
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Kaolin
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
UV filter
Witamina E
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Kaolin
UV filter
Witamina E
Niacinamid
Witamina C
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Silicones
Oleje
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
Alergen
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Panthenol (Vitamin B5)
Alergen
Silicones
Silicones
Omega fatty acids
UV filter
Probiotyki/Fermenty
Alergen
Oleje
Silicones
Alergen
UV filter
Oleje
Silicones
Witamina E
AHA (Kwasy AHA)
Polifenole
Resveratrol
Alergen















