sorbeth-30 tetraoleate

Nazwa składnika:

sorbeth-30 tetraoleate

Bezpieczeństwa:

Dopuszczalny

Główne funkcje:

Emulgatory

Poziom bezpieczeństwa EWG:

01

Opis

Opis

SORBET-30 TETRAOLATE jest emulgatorem, niejonowym środkiem powierzchniowo czynnym. Sorbet-30 tetraoleinian jest tetraeterem kwasu oleinowego (q.v.) i sorbitolu eteru glikolu polietylenowego (q.v.), zawierającym średnio 30 moli tlenku etylenu. Tetraoleinian polioksyetylenosorbitolu stosowany jest w kosmetykach i preparatach pielęgnacyjnych głównie jako środek powierzchniowo czynny i emulgator. Według japońskich badań z 1978 r. zatytułowanych "Some characteristics of polyoxyethylene sorbitol tetraoleate: an oligomeric-type emulsifier" ("Niektóre cechy tetraoleinianu polioksyetylenu sorbitolu: emulgator typu oligomerycznego"), może być skuteczny w niskich stężeniach, pozostawać stabilnym składnikiem i być mniej drażniący niż wiele innych konwencjonalnych środków powierzchniowo czynnych. CosmeticsInfo.org zauważa również, że tetraoleinian polioksyetylenosorbitolu, jako część grupy estrów kwasów tłuszczowych sorbitolu/ sorbitolu PEG, zmniejsza napięcie powierzchniowe w emulsjach, ułatwiając tym samym rozpuszczanie innych składników. Sprzyja również mieszaniu się wody z olejem oraz oleju z brudem, co pozwala na łatwiejsze usunięcie. Znany również jako sorbet-30 tetraoleate, tetraoleinian polioksyetylenu sorbitolu ma masę cząsteczkową związaną ze wszystkimi PEG-ami. Jego niska masa cząsteczkowa wynosząca 30 oznacza, że może on przenikać do zdrowej skóry, ale minimalnie. Pomimo wielu obaw związanych z PEG-ami, są one rozważane jako składnik wielu produktów ze względu na swoje różnorodne właściwości. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Toxicology w 2005 roku, zatytułowanym "Safety Assessment of Polyethylene Glycols (PEGs) and their Derivatives Used in Cosmetic Products", sformułowano następujący wniosek: "Biorąc pod uwagę wszystkie dostępne informacje na temat powiązanych związków oraz sposobu i mechanizmu działania, nie można było określić żadnych obaw dotyczących bezpieczeństwa w odniesieniu do tych punktów końcowych. Na podstawie dostępnych danych stwierdza się, że PEG-i o szerokim zakresie mas cząsteczkowych (od 200 do ponad 10 000), ich estry (lauryny, cetyny, cetearyniany, stearyniany i oleiniany) oraz estry kwasów tłuszczowych (lauryny, dilaurany, stearyniany, distearyniany) są bezpieczne do stosowania w kosmetykach." Baza danych kosmetyków uznała, że tetraoleinian polioksyetylenosorbitolu (wymieniony jako Sorbet-30 tetraoleate) jest w 100% bezpiecznym składnikiem. Polisorbaty, pokrewny składnik, są znane z powodowania problemów z wątrobą i trzustką oraz toksyczności. Według CosmeticsInfo.org, CIR stwierdził, że "składniki te są łatwo hydrolizowane przez lipazy krwi i trzustki, przy czym składnik kwasów tłuszczowych jest wchłaniany i metabolizowany jak każdy dietetyczny kwas tłuszczowy, a fragment PEG-sorbitanu jest wydalany głównie z moczem." Jednakże zauważono również, że "opóźnienie wzrostu i biegunka, mikroskopijne zmiany w pęcherzu moczowym, śledzionie, nerkach i przewodzie pokarmowym oraz zmniejszenie masy ciała i narządów, a także uszkodzenie wątroby, zostały odnotowane w badaniach żywienia podprzewlekłego, podczas gdy inne badania nie stwierdziły żadnych Jedno badanie toksyczności przewlekłej wykazało mikroskopijne zmiany w pęcherzu moczowym, nerkach, śledzionie i przewodzie pokarmowym, podczas gdy inne badania były negatywne." Ponieważ tetraoleinian polioksyetylenosorbitolu jest w niektórych przypadkach klasyfikowany jako PEG, może powodować problemy związane ze wszystkimi PEG-ami. Według badań opublikowanych w International Journal of Toxicology, PEG-i (w tym tetraoleinian polioksyetylenosorbitolu) mogą zawierać szkodliwe zanieczyszczenia, m.in. tlenek etylenu, o którym wiadomo, że zwiększa częstość występowania raka macicy i piersi, a także białaczki i raka mózgu, zgodnie z wynikami eksperymentów przedstawionymi przez National Toxicology Program; 1,4-dioxane, znany czynnik rakotwórczy; PAHs, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko wystąpienia raka piersi; ołów; żelazo; i arsen. Produkty i preparaty zawierające tetraoleinian polioksyetylenosorbitolu nie powinny być stosowane na uszkodzoną lub podrażnioną skórę. Chociaż PEG są uważane za bezpieczne do stosowania miejscowego na zdrową skórę, badania wykazały, że pacjenci cierpiący na ciężkie oparzenia leczeni kremem przeciwbakteryjnym na bazie PEG; leczenie to spowodowało toksyczność nerek. "Zawartość PEG w kremie antybakteryjnym została zidentyfikowana jako czynnik sprawczy. Jednak w badaniach z udziałem nienaruszonej skóry nie stwierdzono dowodów na toksyczność ogólnoustrojową. Ze względu na obserwację działania na nerki u pacjentów z oparzeniami, panel ekspertów CIR odwrócił swój wniosek dotyczący bezpieczeństwa składników PEG, aby stwierdzić, że preparaty kosmetyczne zawierające te składniki nie powinny być stosowane na uszkodzoną skórę."
Ostatnie produkty z tym składnikiem

Ostatnie produkty z tym składnikiem

Arencia Pore Melt Phyto PDRN Cleansing Balm
Arencia Pore Melt Phyto PDRN Cleansing Balm
Arencia 🇰🇷Balsam hydrofilowy

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

UV filter

Ceramidy

Panthenol (Vitamin B5)

Green tea (Zielona herbata)

Oleje

PDRN (polinukleotydy)

Wąkrotka azjatycka

LALARECIPE Yuzu Vita C 3in1 Gommage Cleansing Balm
LALARECIPE Yuzu Vita C 3in1 Gommage Cleansing Balm
Lalarecipe 🇰🇷Balsam hydrofilowy

PHA

Niacinamid

Witamina E

AHA (Kwasy AHA)

Panthenol (Vitamin B5)

Retinol (Witamina A)

Oleje

Witamina C

Alergen

Round Lab Birch Juice Moisturizing Peeling Cleansing Oil
Round Lab Birch Juice Moisturizing Peeling Cleansing Oil
Round Lab 🇰🇷Olejek kosmetyczny

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Alergen

Wąkrotka azjatycka

UV filter

Oleje

VT Ceramide Aqua Cleansing Oil
VT Ceramide Aqua Cleansing Oil
VT Cosmetics 🇰🇷Olejek kosmetyczny

Ceramidy

Peptides (Peptydy)

Wąkrotka azjatycka

Probiotyki/Fermenty

Oleje

VT Cosmetics Azelaic Acid Cleansing Oil
VT Cosmetics Azelaic Acid Cleansing Oil
VT Cosmetics 🇰🇷Olejek kosmetyczny

Retinol (Witamina A)

Azelaic Acid (Kwas azelainowy)

Oleje

Green tea (Zielona herbata)

Wąkrotka azjatycka

PHA

Omega fatty acids

Skwalan

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

AHA (Kwasy AHA)

APRILSKIN Carrotene IPMP Hydromelt Cleansing Balm
APRILSKIN Carrotene IPMP Hydromelt Cleansing Balm
APRILSKIN 🇰🇷Balsam hydrofilowy

Retinol (Witamina A)

Witamina E

Alergen

Oleje

Arocell Super Collagen Melting Cleansing Balm
Arocell Super Collagen Melting Cleansing Balm
Arocell 🇰🇷Balsam hydrofilowy

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Aloes

AHA (Kwasy AHA)

Peptides (Peptydy)

Polifenole

Oleje

Collagen

Alergen

Witamina E

celimax Dual Barrier Purifying Cleansing Balm
celimax Dual Barrier Purifying Cleansing Balm
Celimax 🇰🇷Balsam hydrofilowy

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

Witamina E

Round Lab Soybean Panthenol Cleansing Oil
Round Lab Soybean Panthenol Cleansing Oil
Round Lab 🇰🇷Olejek kosmetyczny

Oleje

Alergen

Ceramidy

Witamina E

Panthenol (Vitamin B5)

medicube Red Acne Body Peeling Shot 2.0
medicube Red Acne Body Peeling Shot 2.0
Medicube 🇰🇷Mgiełka do ciała

PHA

Niacinamid

Alergen

Oleje

Lukrecja

Algi

Green tea (Zielona herbata)

Panthenol (Vitamin B5)

Wąkrotka azjatycka

Kofeina

AHA (Kwasy AHA)

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Celimax Derma Nature Fresh Blackhead Jojoba Cleansing Oil
Celimax Derma Nature Fresh Blackhead Jojoba Cleansing Oil
Celimax 🇰🇷Olejek kosmetyczny

Oleje

Green tea (Zielona herbata)

Medicube PDRN Hydrating Gel Cleanser
Medicube PDRN Hydrating Gel Cleanser
Medicube 🇰🇷Balsamy do demakijażu

Niacinamid

Witamina E

PDRN (polinukleotydy)

Oleje

Collagen

Panthenol (Vitamin B5)

Ceramidy

AHA (Kwasy AHA)

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

K-SECRET SEOUL 1988 Cleansing Oil: Pine Cica 1% + Probiotics
K-SECRET SEOUL 1988 Cleansing Oil: Pine Cica 1% + Probiotics
K-SECRET 🇰🇷Olejek kosmetyczny

Oleje

Wąkrotka azjatycka

VT Cosmetics PDRN Grinding Cleansing Balm
VT Cosmetics PDRN Grinding Cleansing Balm
VT Cosmetics 🇰🇷Balsam hydrofilowy

Ceramidy

Kofeina

Oleje

Green tea (Zielona herbata)

Probiotyki/Fermenty

PDRN (polinukleotydy)

PHA

Skwalan

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Panthenol (Vitamin B5)

S.Nature Aqua Rice Cleansing Oil
S.Nature Aqua Rice Cleansing Oil
S.NATURE 🇰🇷Olejek kosmetyczny

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Oleje

Witamina E

Probiotyki/Fermenty

Medicube Zero Pore Blackhead Deep Cleansing Oil
Medicube Zero Pore Blackhead Deep Cleansing Oil
Medicube 🇰🇷Olejek kosmetyczny

Witamina E

Niacinamid

Aloes

BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)

Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)

Polifenole

Azulen

Oleje

Probiotyki/Fermenty

Algi

Wąkrotka azjatycka

Recenzje

Recenzje

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować.