
Skwalan
Skwalan w kosmetykach
Skwalan to stabilna, nasycona forma skwalenu, naturalnego składnika sebum, który odpowiada za utrzymanie bariery hydro-lipidowej i elastyczności skóry. W przeciwieństwie do skwalenu, skwalan jest odporny na utlenianie, nie pozostawia tłustego filmu i łatwo wnika w górne warstwy skóry. Stosowany jest w produktach nawilżających, odżywczych i ochronnych, a także w kosmetykach do włosów i ust.
Główne właściwości
Głębokie nawilżenie: utrzymuje optymalny poziom wody w skórze, sprawiając, że jest miękka i elastyczna.
Działanie zmiękczające: poprawia gładkość skóry i zmniejsza uczucie suchości.
Ochrona bariery: wzmacnia warstwę lipidową, chroniąc przed utratą wilgoci i wpływem czynników zewnętrznych.
Wsparcie antyoksydacyjne: neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza szkodliwy wpływ środowiska.
Lekka tekstura: szybko się wchłania, nie pozostawia tłustego połysku ani lepkości.
Rodzaje składników i przykłady INCI
Skwalan pochodzenia roślinnego
Pozyskiwany z oliwy z oliwek, trzciny cukrowej lub otrębów ryżowych, stabilny i zgodny z biologią skóry.
INCI: SqualaneSkwalan pochodzenia zwierzęcego (rzadziej stosowany)
Kiedyś pozyskiwany z wątroby rekina, obecnie rzadko stosowany ze względów etycznych i ekologicznych.
INCI: SqualaneFormuły łączone
Skwalan często dodawany do serum, kremów, olejków i balsamów w celu wzmocnienia nawilżenia i efektu ochronnego.
INCI: Squalane + inne składniki nawilżające lub aktywne
Cechy stosowania
Skwalan nadaje się do wszystkich typów skóry, w tym wrażliwej i problematycznej, a także do włosów i skórek. Dzięki lekkiej konsystencji i wysokiej zgodności ze skórą można go łączyć z innymi substancjami aktywnymi, w tym witaminami, antyoksydantami i kwasami, bez zwiększania ryzyka podrażnień.
Popularny składniki z tej grupy aktywnych składników
# Numer CAS: 111-01-3
Skwalan
SCVALENE jest naturalnym nienasyconym węglowodorem. Lepka oleista ciecz bez zapachu i koloru. Nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w eterze, acetonie, dobrze miesza się z olejami roślinnymi i mineralnymi. Otrzymuje się go z tłuszczu z wątroby rekina. W niewielkich ilościach zawarty jest w oliwie z oliwek i oleju ryżowym, w oleju z kiełków pszenicy. Ma właściwości zmiękczające, bakteriobójcze. Jest łatwo wchłaniany przez skórę. Ze względu na wysoki koszt skwalenu, można go częściowo zastąpić uwodornionym poliizobutanem. Jest rozpuszczalny w olejach mineralnych i roślinnych, rozpuszczalnikach niepolarnych; jest wysokiej jakości emolientem, ma właściwości emulgujące; jest termostabilny i wytrzymuje nienagrzewanie do 96 stopni; nietoksyczny.
Skwalan z oliwek ma wiele zalet, w tym zmiękcza skórę, poprawia elastyczność, przyspiesza regenerację komórek i zmniejsza oznaki starzenia. Skwalan jest naturalnie wytwarzany przez skórę w wieku około 20 lat, pomagając ją chronić i nawilżać. Wspaniale jest zacząć stosować Olive Squalane po 20 roku życia, ponieważ ma strukturę bardzo podobną do naturalnej, którą wytwarza Twoja skóra. SQUALENE to naturalny węglowodór nienasycony. Lepka oleista ciecz bez zapachu i koloru. Nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuszcza się w eterze, acetonie, dobrze miesza się z olejami roślinnymi i mineralnymi. Otrzymywany z tłuszczu z wątroby rekina. Występuje w niewielkich ilościach w oliwie z oliwek i oleju ryżowym, w oleju z kiełków pszenicy. Posiada właściwości zmiękczające, bakteriobójcze. Łatwo wchłaniany przez skórę. Ze względu na wysoki koszt skwalenu można go częściowo zastąpić uwodornionym poliizobutanem. Nietoksyczny. Skwalan pochodzący z oliwy z oliwek jest niemal identyczny jak skwalan w ludzkiej skórze, dzięki czemu nadaje się do odżywiania i zmiękczania skóry w każdym wieku. Skwalan to jeden z najlepszych emolientów i emolientów, zdolny do poprawy właściwości barierowych i ochronnych skóry, wygładzenia powierzchni skóry oraz wspierania różnorodności jej mikrobiomu. Zawartość skwalanu w górnych warstwach młodej, zdrowej skóry wynosi blisko 12%. Wraz z wiekiem ilość skwalanu w skórze maleje, a stosowanie identycznego skwalanu pochodzenia roślinnego może poprawić zdrowie skóry, a także ją zmiękczyć. Badania potwierdzają, że skwalan jest w stanie wniknąć w skórę stosunkowo głęboko, przenikając struktury blaszkowate warstwy keratynowej. Skwalan charakteryzuje się dużą płynnością, co sprawia, że aplikacja kosmetyku jest bardzo komfortowa - produkt ze skwalanem łatwo rozprowadza się po powierzchni skóry, poprawiając jej wygląd i odczucie w dotyku.
Produkty z tym składnikiem
Witamina C
Alergen
Witamina E
UV filter
Probiotyki/Fermenty
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Retinol (Witamina A)
Oleje
Skwalan
UV filter
PDRN (polinukleotydy)
Oleje
Alergen
Ceramidy
Collagen
PHA
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Witamina E
Skwalan
Skwalan
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
PDRN (polinukleotydy)
Ceramidy
Peptides (Peptydy)
Azulen
Silicones
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Peptides (Peptydy)
Omega fatty acids
Oleje
Skwalan
Witamina C
Alergen
Kaolin
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Oleje
Skwalan
UV filter
Witamina C
Silicones
Polifenole
Ceramidy
Resveratrol
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)
Coenzyme Q10
Witamina E
Skwalan
PDRN (polinukleotydy)
Witamina C
Silicones
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Witamina E
Skwalan
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Peptides (Peptydy)
Skwalan
Witamina E
Bakuchiol
Algi
PDRN (polinukleotydy)
Collagen
Niacinamid
PDRN (polinukleotydy)
Skwalan
Azulen
Inne aktywne składniki


















































