
Resveratrol
Resweratrol w kosmetyce
Resweratrol to naturalny polifenol, który najczęściej występuje w skórce winogron, jagodach i niektórych orzechach. Znany jest ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych oraz zdolności do ochrony komórek skóry przed stresem oksydacyjnym, wolnymi rodnikami i przedwczesnym starzeniem. Dzięki temu resweratrol jest szeroko stosowany w kosmetykach przeciwstarzeniowych, regenerujących i ochronnych.
Główne właściwości
Ochrona antyoksydacyjna: neutralizuje wolne rodniki i zapobiega stresowi oksydacyjnemu
Działanie przeciwstarzeniowe: redukuje widoczność zmarszczek i wspiera elastyczność skóry
Działanie kojące: zmniejsza stany zapalne i podrażnienia, poprawia ogólny koloryt skóry
Ochrona przed czynnikami zewnętrznymi: zwiększa odporność skóry na promieniowanie UV i zanieczyszczenia
Poprawa tekstury i blasku: sprawia, że skóra jest gładsza i bardziej jędrna
Rodzaje składników i przykłady INCI
1. Czysty resweratrol
Naturalna lub syntetyczna forma, stosowana jako aktywny antyoksydant.
INCI: Resveratrol
2. Ekstrakty bogate w resweratrol
Pozyskiwane ze skórek winogron, jagód lub orzechów, zachowujące kompleks polifenoli.
INCI: Vitis Vinifera (Grape) Extract, Polygonum Cuspidatum Root Extract
3. Stabilizowane formy dla kosmetyki
Zmodyfikowane formy resweratrolu, poprawiające stabilność i wchłanianie przez skórę.
INCI: Resveratrol Glucoside, Trans-Resveratrol
Popularny składniki z tej grupy aktywnych składników
# Numer CAS: 501-36-0
Fitoaleksyna, jeden z najważniejszych składników ekstraktu czerwonego wina. Białe winogrona i białe wina zawierają niewiele resweratrolu. Jak wszystkie polifenole, resweratrol jest silnym przeciwutleniaczem, którego aktywność przewyższa witaminę E.
Metabiotics Resveratrol to wielofunkcyjny składnik przeciwstarzeniowy otrzymywany w wyniku fermentacji resweratrolu za pomocą Pichia pastoris. Sam resweratrol jest polifenolem pochodzącym ze skórek winogron o właściwościach przeciwutleniających.
Metabiotyki Resweratrol wspomaga wzrost komórek skóry, chroni przed stresem UV oraz redukuje drobne linie i zmarszczki, rozjaśnia i wyrównuje koloryt skóry.
Pichia pastoris wykorzystuje resweratrol jako składnik odżywczy i poprzez metabolizm, drożdże przekształcają resweratrol w bardziej biodostępne półprodukty. Po zakończeniu procesu fermentacji kompozycję filtruje się i wyodrębnia ekstrakt.
Większość produktów do pielęgnacji skóry promujących obecność resweratrolu w produktach do pielęgnacji skóry wykorzystuje ekstrakt z fermentacji Pichia/Resveratrol. Ekstrakt ten wytwarza się w laboratorium przy użyciu drożdży Pichia jako produktu bazowego, a ekstrakt tworzy gaz metanolowy.
# Numer CAS: 29700-22-9
Hydroksyresweratrol to aktywny składnik o działaniu 150 razy silniejszym niż zwykły resweratrol, w całkowicie naturalnej i certyfikowanej postaci. Występuje w jeżynie Ramulus Mori.
Hydroksyresweratrol to wektorowy preparat oksyresweratrolu (2’, 3, 4’, 5-tetrahydroksystilbenu), cząsteczki wyizolowanej z orientalnego zioła Ramulus Mori i zamkniętej w elastycznych pęcherzykach niosomowych.
Hydroksyresweratol to jedyny kompleks oczyszczający skórę, który opiera się na wysokim poziomie enkapsulacji oksyresweratrolu w ultraodkształcalnych pęcherzykach niosomowych, co zapewnia obiecane efekty. Ultraodkształcalne niosomy to elastyczne pęcherzyki, które są w stanie przecisnąć się przez warstwę rogową naskórka (zewnętrzną warstwę naskórka), dotrzeć do żywych komórek wewnątrz naskórka i zwiększyć biodostępność składników aktywnych.
Ekstrakt z drewna Artocarpus lakoocha pozyskiwany jest z drewna drzewa lakoocha i znany jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i przeciwstarzeniowych. Jest często stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry, aby poprawić jej koloryt i elastyczność.
Artonox® pozyskiwany jest z suszonego drewna twardzielowego Artocarpus lakoocha. Jest standaryzowany na zawartość oksyresweratrolu 95%, który jest analogiem resweratrolu. Oksyresweratrol wykazuje potencjał rozjaśniający skórę poprzez hamowanie tyrozynazy i melanogenezy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które mogą przyczyniać się do hamowania biosyntezy melaniny w wyniku wychwytywania ROS. Produkt ten ma również właściwości przeciwzapalne.
Produkty z tym składnikiem
Polifenole
Ceramidy
Resveratrol
Witamina C
Silicones
Coenzyme Q10
Witamina E
Skwalan
UV filter
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Peptides (Peptydy)
Polifenole
Probiotyki/Fermenty
Resveratrol
Oleje
BHA Salicylic acid (Kwas salicylowy)
Niacinamid
PHA
AHA (Kwasy AHA)
Polifenole
Collagen
Resveratrol
Lukrecja
Algi
Witamina C
Kofeina
UV filter
Niacinamid
Peptides (Peptydy)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
PDRN (polinukleotydy)
Alergen
Oleje
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Polifenole
Witamina E
Retinol (Witamina A)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Wąkrotka azjatycka
Probiotyki/Fermenty
Collagen
Ceramidy
Kofeina
Silicones
Resveratrol
Algi
PDRN (polinukleotydy)
Oleje
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Polifenole
Aloes
Witamina E
Retinol (Witamina A)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Wąkrotka azjatycka
Resveratrol
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Kofeina
Silicones
Alergen
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Polifenole
Green tea (Zielona herbata)
Resveratrol
Panthenol (Vitamin B5)
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Polifenole
Peptides (Peptydy)
Ceramidy
Resveratrol
Witamina C
Witamina E
Oleje
Retinol (Witamina A)
Bakuchiol
Omega fatty acids
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
AHA (Kwasy AHA)
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Polifenole
Ceramidy
Probiotyki/Fermenty
Collagen
Resveratrol
Silicones
Oleje
Retinol (Witamina A)
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Polifenole
Resveratrol
Panthenol (Vitamin B5)
Ceramidy
Collagen
Silicones
Oleje
Azulen
Skwalan
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Polifenole
HCA kwasy
Probiotyki/Fermenty
Alergen
Ceramidy
Collagen
Resveratrol
Witamina E
AHA (Kwasy AHA)
Peptides (Peptydy)
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
Inne aktywne składniki


















































