
Aloes
Aloes jest jedną z najcenniejszych roślin w kosmetologii, znaną ze swoich właściwości łagodzących, nawilżających i regenerujących. Ekstrakty i żele z liści aloesu stosuje się w preparatach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów, ponieważ głęboko nawilżają skórę, zmniejszają podrażnienia oraz pomagają przy oparzeniach, trądziku i suchości.
Głównym składnikiem aktywnym aloesu jest żelowy sok z miąższu liści, bogaty w witaminy (A, C, E, B12), enzymy, aminokwasy i polisacharydy, które wspierają regenerację komórek i utrzymują naturalną równowagę skóry.
W kosmetykach aloes może występować pod różnymi nazwami według klasyfikacji INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients):
Aloe Barbadensis Leaf Juice — sok z liści aloesu, najczęściej stosowany składnik w kremach, żelach i balsamach;
Aloe Barbadensis Leaf Extract — skoncentrowany ekstrakt z liści, o wyraźnych właściwościach łagodzących i antyoksydacyjnych;
Aloe Barbadensis Leaf Powder — proszek z wysuszonego żelu aloesowego, często stosowany w suchych lub maskowych formułach;
Aloe Ferox Leaf Extract / Juice — ekstrakt z afrykańskiego gatunku Aloe Ferox, zawierający wyższe stężenie substancji bioaktywnych.
Dzięki swojej naturalnej wielofunkcyjności składniki aloesowe znajdują zastosowanie w kremach nawilżających, maskach, serum, produktach przeciwsłonecznych, szamponach i kosmetykach po goleniu. Są odpowiednie nawet dla skóry wrażliwej lub podrażnionej, pomagając szybciej odbudować barierę skóry i przywrócić uczucie komfortu.
Popularny składniki z tej grupy aktywnych składników
# Numer CAS: 85507-69-3
# Numer CAS: 85507-69-3
Polisacharydy z liści Aloe Barbadensis to frakcja polisacharydowa izolowana z liści Aloe barbadensis.
Podsumowując, w skórze Aloe Vera znajdowały się duże ilości bioaktywnych polisacharydów o różnych strukturach. We frakcjach tych znaleziono kilka monosacharydów, w tym ramnozę, glukozę, mannozę, galaktozę, ksylozę i kwasy uronowe.
Materiał na bazie aloesu ma działanie grzybobójcze, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe oraz jest skuteczny w gojeniu ran i leczeniu infekcji u zwierząt. Substancje pochodzące z aloesu działają przede wszystkim jako środki kondycjonujące skórę i zazwyczaj są zawarte w kosmetykach jedynie w niskich stężeniach. Liść aloesu składa się z komórek pericyklicznych, znajdujących się tuż pod skórką rośliny oraz wewnętrznej środkowej części liścia, czyli żelu, który jest używany w produktach kosmetycznych. Komórki pericykliczne wytwarzają gorzki, żółty lateks. Żel zawiera polisacharydy, które mogą być acetylowane, częściowo acetylowane lub nieacetylowane.
Produkty z tym składnikiem
Aloes
Oleje
Witamina E
Wąkrotka azjatycka
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Mushrooms
Green tea (Zielona herbata)
Algi
Lukrecja
Panthenol (Vitamin B5)
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Collagen
Alergen
Aloes
Algi
Aloes
Niacinamid
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Panthenol (Vitamin B5)
Alergen
Algi
PDRN (polinukleotydy)
Aloes
Lukrecja
Azulen
Peptides (Peptydy)
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Omega fatty acids
Algi
Kofeina
Oleje
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Witamina E
Collagen
Niacinamid
Aloes
AHA (Kwasy AHA)
Oleje
Green tea (Zielona herbata)
Alergen
Aloes
Oleje
AHA (Kwasy AHA)
Green tea (Zielona herbata)
Panthenol (Vitamin B5)
Alergen
Aloes
Aloes
Algi
Oleje
Peptides (Peptydy)
Probiotyki/Fermenty
Panthenol (Vitamin B5)
Polifenole
Ceramidy
Alergen
Aloes
PDRN (polinukleotydy)
Oleje
Algi
Niacinamid
Wąkrotka azjatycka
Panthenol (Vitamin B5)
Collagen
Probiotyki/Fermenty
Ceramidy
Polifenole
Lukrecja
Aloes
Hyaluronic acid (Kwas hialuronowy)
Peptides (Peptydy)
Azelaic Acid (Kwas azelainowy)
Niacinamid
Panthenol (Vitamin B5)
Wąkrotka azjatycka
Green tea (Zielona herbata)
Inne aktywne składniki


















































